Tudatos pályaválasztás 5 lépésben a Jooble segítségével

Hatékony munkakeresés, avagy hogyan találj olyan munkát, amit 1-2 év múlva sem fogsz megunni. A Jooble álláskereső portál összegyűjtött 5 olyan tippet, amely segíthet kideríteni, milyen szakmában érdemes elhelyezkedni.

Mire figyelj pályaválasztás során? Az állásinterjúk során a vállalatok gyakran figyelik, az álláskereső mennyire lelkes a munkavégzés iránt. Ezért is érdemes olyan szakmát vagy irányt választani, amely nem áll távol tőled, úgy érzed, szeretnéd bővíten ezen a területen a tudásod és el tudod képzelni magad az adott pozícióban évek után is.

A Jooble álláskereső portál most ebben segít: az állás Pécs oldalon napról-napra bővülő lehetőségekkel találkozhatsz, amelyekből inspirációt meríthetsz. A Jooble felhasználóbarát felületén érdemes különböző szűrőket kipróbálni, amelyek leszűkíthetik a találatokat.

Például felmérheted a terepet, és kiderítheted, hogy a te régiódban milyen szakmák a legnépszerűbbek. Ha pedig más városba vagy külföldre költöznél, hasonló keresést is lefuttathatsz külföldi munkákra vonatkozóan.

Jooble: pályaválasztás felsőfokon 5 egyszerű lépésben

Pontosítsd a céljaidat

Akármilyen lelkes legyél, szinte mindig akad egy olyan pillanat, amikor a bőség zavarában már nem is tudod, hogy milyen pálya lenne számodra a megfelelő. Ha te nem tartozol ebbe a kategóriába, akkor vedd úgy, hogy nem mondtunk semmit, és nagyon örülünk, hogy nem kerültél ilyen élethelyzetbe.

Viszont sokak számára megpróbáltató időszak az, amikor döntést kell hozni egy olyan fontos kérdésben, mint a pályaválasztás. A pályaválasztás pedig nem csupán a középiskolai tanulmányok után történhet meg, hanem 50 évesen is, amikor az ember kiégve érzi magát egy adott szférában.

Jegyezd le bármilyen formában, hogy milyen erősségekkel, gyengeségekkel rendelkezel, részletezd, mit vársz el a jövőbeli munkahelyedtől és hogyan tudod hasznosítani a tudásod. Hidd el, az írás folyamatában több dologra is fény derülhet. 

Végezz személyiségtesztet

A személyiségteszt egy hatékony eszköz arra, hogy közelebbről megismerd önmagadat, különösen egy pályaválasztási kérdésben. A személyiségteszttel felfedezheted azokat a dolgokat, amelyekről az első pontban írtunk (erősségek, képességek, gyengeségek). A speciális tesztek azonban konkrét jellemzőkre hívhatja fel a figyelmet, amiről talán nem is tudtál.

Például: introvertáltnak vallod magad, miközben empata vagy és tökéletesen megérted az embereket, amivel jó ügyfélszolgálati munkatárs válhat belőled. Ez természetesen csak egy példa a sok közül. Mindenképp ajánljuk a hasonló teszteket fél vagy egy éves gyakorisággal is megismételni, hiszen idővel a munkatapasztalat megváltoztathatja a játékszabályokat.

Légy nyitott az új lehetőségekre

pályaválasztás

Kép forrása: Unsplash.com

A rugalmasság és az alkalmazkodóképesség egyaránt kulcsfontosságúak a sikeres pályaválasztásban, hiszen nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogyan azt elsőre kigondoltad, és ezzel nincs is semmi baj. Ne zárkózz el az új lehetőségek elől, és próbáld meg mindenben megtalálni a lehetőséget, ahol fejlődhetsz és tanulhatsz, főleg, ha első munkahelyről van szó.

A Jooble széleskörű állásajánlatai között egyszerűen találhatsz olyan állásajánlatokat, amelyekre talán nem is gondoltál volna első körben. Böngéssz az állás Békéscsaba oldalon és legyél az első jelentkezők egyike!

Tanulj a korábbi tapasztalatokból és vond le a következtetéseket

A múlt tapasztalatai gyakran kiváló “kezdőtőkét” jelentenek. Van mihez viszonyítani, visszatekintve rájöhetsz, mit csinálsz egy-egy konfliktushelyzetben, vagy mennyire vagy jó problémamegoldó vagy csapatjátékos. Ha teheted, vizsgáld meg, milyen típusú projektek vagy kollégák inspiráltak és motiváltak, és melyeket kerülted inkább.

Ezek is sokat elárulhatnak a számodra megfelelő munkahelyről. Az iskolában, szakmai gyakorlaton, munkahelyen nyert tapasztalatok alapján könnyebben tudod azonosítani azokat a területeket, ahol valóban ki tudod használni az erényeidet, és lelkesen dolgozhatsz. 

Légy képben a szakmai újdonságokkal

Az információs technológia fejlődésével a munkavégzés formája és prioritása is folyamatosan fejlődik. Igyekezz naprakész maradni, kövesd az újdonságokat, iratkozz fel olyan weboldalakra vagy közösségi média csatornákra, ahol a kiszemelt szakmához kötődő újdonságokat mutatják be.

Ez kifejezetten hasznodra válhat munkakeresés közben, hiszen egyre jobban értékelik azokat a munkavállalókat, akik rugalmasan képesek igazodni a változó piaci igényekhez. Ezen felül, a friss ismeretekkel a lehető leginkább versenyképes álláskereső lehetsz, hiszen az új szakmai tudás megszerzése és alkalmazása fokozhatja a hatékonyságodat.

Mi a Jooble-nél hisszük, hogy a lelkes és tisztaszívű hozzáállás az élet minden életszakaszában kedvező lehet, ahogy a munkakeresés terén is. Ezért szeretnénk ezekkel a tippekkel támogatni a pályakezdőket, vagy azokat, akik karrierváltás előtt állnak.

Reméljük, hogy a felsorolt 5 pontból tudsz majd hasznosítani olyan tippeket, amelyek segítenek felfedezni önmagad a munka világában. Ne feledd, hogy a Jooble álláskereső portálon megtalálhatod azt a lehetőséget, amit szívesen végeznél néhány év múlva is. Csak derítsd ki először, hogy mi lenne az, és mi megtaláljuk számodra.

Képek forrása: Unsplash.com