Tényleg olyan értékesek a régiségek?

A régiségek különleges varázst adnak a háznak, tele kifinomultsággal. Ezeket az ősi tárgyakat csak körültekintően, gyakorlott szemmel lehet igazán felismerni. A szakemberek azt javasolják, hogy akár vásárlás, akár eladás esetében figyelembe kell venni a részleteket.

A régiségek és gyűjtemények általában ritka, keresett tárgyak, amelyeket egyesek hobbiból, míg mások befektetési értékükért szereznek be. Egy rajongó számára, semmi sem hasonlítható a gyűjteményvadászat izgalmához, ami annak a lehetősége, hogy egy egyedi darabbal egészítheti ki bimbózó kollekcióját.

Ugyanakkor ott van a másik lehetőség is, akik szeretnének megszabadulni ezektől az örökségektől, mint a festmény, porcelán és bútor felvásárlás, amivel szabad helyhez és azonnal készpénzhez juthatnak.

De mitől is értékes egy antik tárgy?

Antiknak számít minden olyan tárgy, amely legalább 100 éves múlttal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ehhez a cikkhez viszonyítva egy bizonyos tárgy vagy bútor 1923-ban, vagy sokkal korábban készült. Ezzel szemben a manapság oly divatos vintage tárgyak szépek, de nem számítanak antikvitásnak.

Általában minél kevesebb van az adott tárgyból, esetleg csak egy példány, annál értékesebb. Ebben a kontextusban még azok a tárgyak is ritkának és értékesnek számítanak, amelyeken valamilyen tervezése hiba vagy sérülés található. Érdekes példa, hogy a színtorzítással vagy perforáció nélkül generált bélyegek ritkaságnak számítanak, és az emberek sokkal többet fizetnek ezekért a tökéletlenségekért.

Honnan lehet tudni, hogy az adott régiség értékes?

Megvannak a bizonyos jelek, amire érdemes figyelni. Például rendelkezik történettel és dokumentációval, egyedi és ritka darab, esztétikailag különleges, hitelessége megkérdőjelezhetetlen, mondjuk egy festmény esetében. Ezek az okai annak, hogy a régiséget kedvelők továbbra is szívesen keresik fel az antikváriumokat, hiszen a megtalálás öröme felejthetetlen.

Hogyan adjam el a régiségeket?

Egy antikvárium lenyűgöző forrása a termékek sokféleségének. Ha úgy dönt, hogy örökségének teljes vagy egy kisebb részét továbbadja, akkor nyilván szem előtt tartja az árakat is. Ehhez a legjobb megoldás felkeresni egy kereskedő céget, ahol az antik babáktól, a bútorokig van egy műtárgybecsüs, aki pontosan felméri.

Ez különösen az értékesebb tárgyaknál fontos, a festmény értékbecslés nélkülözhetetlen szempont ahhoz, hogy továbbra is értékes maradjon.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)