Szüksége van a babádnak lefekvés előtti rutinra?

A jó alvás megtervezése kulcsfontosságú, még akkor is, ha csak néhány hónapos csöppségről van szó. Az esti rutinok kényelmes kiszámíthatóságot nyújtanak a nap végén, ami fontos a minőségi alváshoz. Ez igaz a felnőttekre és különösen igaz ez az újszülöttekre is.

A kutatások szerint egy következetes lefekvési rutin segíthet gyermekeknek jobban aludni, kevesebb és rövidebb éjszakai felébredéssel. Ennek vitathatatlan előnye, hogy a szülők általában jobb hangulatban vészelik át a legnehezebb időszakot és az alvás részleges hiányát. Érdemes tehát megfogadni az alábbi tanácsokat a gyors altatáshoz.

Mi szükséges ahhoz, hogy a babád lefekvés előtti rutinja rendszeressé tegye az Álomvilágot? A továbbiakban sorra veszünk mindent!

Lefekvési rutin a babák számára

A babák a világra saját órájuk szerint érkeznek. Ők nem igazán tudják a különbséget a délután 2 és hajnali 2 óra között úgy, mint már nagyobb társaik. Ez azért van, mert még nem fejlesztették ki a cirkadián ritmusukat, a 24 órás belső órát, amely irányítja az alvás-ébrenlét ciklusokat.

Tehát ugyanúgy, ahogy megtanítod a babát járni és beszélni, segítheted az ő belső órájukat is a világukkal összehangolni. Érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat a gyerekek gyors altatásához.

A cél az, hogy egy kellemes és következetes lefekvési rutint alakíts ki, amely nyugtató és könnyen követhető. Ha egy megszokott rutint alkalmazol minden este, akkor a babád idővel elkezdi majd érteni, mikor jön el az alvás ideje.

Ezzel a hat tippel könnyen éjszakai hangulatot teremthetsz

1. Koncentrálj az etetésre

Senki sem alszik jól üres hassal. Az etetés körülbelül 15 perccel a lefekvés előtt segíthet abban, hogy a babád kissé álmos legyen, így könnyebben fogadja el majd a lefektetést is.

2. Fürdés lefekvés előtt

Egy nyugtató fürdő 90 perccel, egy órával lefekvés előtt segít az alvás elősegítésében. Mindez a babád belső hőmérsékletével van összefüggésben.

A meleg fürdő serkenti a vérkeringést a babád kezeiben, lábaiban és végtagjaiban. Ez a hőszabályozó válasz a babád testének hűtéséhez vezet, ez egy olyan minta, amely azzal is kapcsolatos, amit amúgy is folytat a test alvás közben.

A meleg fürdőzés egyébként nem csak a babáknál működik. Egy meleg fürdő vagy zuhany az esti előtt bárkinek segíthet az elalvásban.

3. Olvass fel egy könyvet

Egy jó történet varázsa kiterjed az alvásra is. Lassítva, és felolvasva egy könyvet a babádnak, elindul az a folyamat, amely a jobb alváshoz. Nem kell feltétlenül értenie amit mondasz, a babáknak elég a megnyugtató hangsúly hallgatása és máris könnyebben álomba szenderülnek.

Valamint fontos tudni, hogy a felolvasott könyvek hallgatása segíti a babádat a nyelvi készségek fejlesztésében tudat alatt, még akkor is, amikor nem tud még beszélni.

4. Énekelj egy dalt

A altatódalok az ősi időkbe nyúlnak vissza, és abból az egyszerű okból kifolyólag hatásosak, hogy az enyhe, dallamos versek, a monoton hanglejtésnek köszönhetően eltereli a babád figyelmét a külső zajokról. A nyugtató zene a legtöbb esetben alváshoz vezet.

Több kutatás is megerősítette, hogy az altató dallamok annyira hatékonyak, hogy a legtöbb baba akkor is ellazul, amikor altató dalt hall egy számára idegen nyelven.

5. Használj éjjeli fényt

Az éjjeli fény használata babáknál két fontos célra szolgálhat. Először is, segíthet a baba számára kellemes környezet kialakításában az éjszakai etetések és pelenkázások során. Az enyhe, halvány fény segíthet abban, hogy a babának ne kelljen teljes sötétségben aludnia, és ezáltal nyugodtabbá és biztonságosabbá teheti az éjszakai élményeket.

Másodszor, az éjjeli fény használata lehetővé teszi a szülők számára, hogy könnyen ellenőrizzék és gondoskodjanak a babájukról az éjszaka során. Az éjszakai fény jelenléte megkönnyítheti a szülők számára, hogy gyorsan lássák, mi történik a babaszobában, és szükség esetén a lehető leggyorsabban reagáljanak.

Fontos azonban megfelelő fényerőt és színt választani az éjjeli fényhez. A túl erős fény lehet zavaró a babának, és nehezítheti az elalvást. Ezért érdemes olyan lágy, enyhe fényt választani, ami nem vakítja el a babát, és kellemes környezetet teremt az alváshoz.

Érdekes tény és bármennyire is furcsának hangzik, de a piros fény serkenti a melatonin termelést, ami elengedhetetlen az alváshoz, ezért érdemes az éjjeli lámpákat piros színre állítani lefekvés előtt.

6. Legyél következetes

Az alvásnak egy megszokott keretet kell adnia a nap végén. Fontos, hogy a gyermek esti rutinját mindig ugyanabban az időben kezdjétek el, továbbá ugyanabban a sorrendben. (Például fürdés, olvasás, gyors snack, majd altatódal) És legfőképpen, kapcsold fel és le a fényeket mindig ugyanabban az időben.

A következetesség valóban a kulcs. Minden baba más, így nem egyszerű megtalálni a megfelelő sorrendet a számára, azonban amint találsz egy olyan rutint, ami működik, fontos azt betartani és folytatni, amíg hatásos marad.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)