PVC hullámlemez árak és egyéb hasznos tudnivalók tetőfedéshez

A megfelelő tetőszerkezet kiválasztása, a teljes folyamatra kiterjedő árkalkuláció nem kis feladat, így van ez a PVC hullámlemez árak és kapcsolódó költségek esetében is. Egész más egy lakóház és más egy ipari, mezőgazdasági létesítmény tetőfedési megoldásának kialakítása.

Hogy miért és mikor válaszd a PVC hullámlemezt, az aceltrapezlemez.hu linkre kattintva megtudhatod!

Melyik a legolcsóbb tetőfedési megoldás?

A legtöbben megszoktuk, hogy vásárlásnál a legfontosabb szempont az ár. Már egy ruha esetében is összetetteb, de a tetőfedésnél még fontosabb egy valóban hosszú távú megoldást választanod, ahol a szakemberek tanácsaira is érdemes hallgatnod és a végső döntést az ár-érték arány alapján meghoznod.

Lássuk a döntési folyamat legfontosabb lépéseit:

  • A helyi időjárási viszonyok szerepe
  • Az épület funkciója, elvárások
  • Szakértői tanácsok, árajánlatok bekérése

A helyi időjárási viszonyok szerepe meghatározó lehet, különösen figyelned kell a tájolásra, szélviszonyokra, a hőszigetelés fontosságára, fel kell készülnöd az időszakos hóterhelésre, stb. Érdemes szakértő tanácsait is figyelembe venni, hogy megbizonyosodhass a kiválasztott anyag és technika megfelelőségéről, de ő az árkalkuláció precíz elkészítésében is segíthet.

Tudnivalók a PVC hullámlemezről

A hullámlemez (szinuszos trapézlemez) a tetőlemezek egyik fajtája, nevét a lemez hullámformájáról kapta, általában 0,4 – 0,75 milliméter vastagságú horganyzott (cinkkel felületkezelt) acéllemezből készül, amelynek egyik oldalát műanyag bevonattal is ellátják. A hullámlemezek további változata a bitumenes és a műanyag hullámlemez.

A bitumenes hullámlemez is egy gazdaságos és jó tetőfedési megoldás lehet, nagy előnye a könnyű alakíthatósága. A bitumenes hullámlemezt ma már formaldehid-mentesen állítják elő, így ez a korábbi változatokhoz képest környezetbarát is egyben.

A műanyag (poliészter) hullámlemez legfőbb előnye, hogy talán a legolcsóbb választás, a súlya is nagyon kicsi, tehát sok esetben a tetőszerkezet miatt ez lehet a jó megoldás.

A hullámlemez tehát egy szinuszos trapézlemez, amelynek a kiválasztásánál fontos a hullámprofil magasságának a meghatározása. Tehát oda kell figyelned az úgynevezett „S” vagy „SIN” számra, amely a hullámprofil magasságát adja meg. Tehát az S16-os hullámlemez 16 milliméteres hullámprofil magasságú.

Előnyei figyelembevételével a hullámlemez alkalmas a tetőfedésen kívül homlokzatburkolásra, belső falburkolatok készítésére, kerítésépítésre, melléképületek burkolata is lehet egyaránt. Különböző vastagságban és hullámmagassággal rendelhető, nagy a színválaszték és akár átlátszó változatban is elérhető.

PVC hullámlemez árak

Amennyiben a fentiekben felsorolt hullámlemez típusok közül csak a PVC hullámlemezre fókuszálunk, akkor ennek az ára vastagságtól, színválasztástól függően 3.050-4.800 Ft/m².

A tetőfedés költségeinek kalkulációja során ne feledkezz meg a kapcsolódó kiadásokról sem. Érdemes egy szakemberrel összeállítani az árkalkulációt, mert gondolnotok kell a kiegészítő elemekre is: párazáró tetőfólia, profiltömítő szivacs, csavarok, gerincelem, különböző profilok, stb. Ehhez pedig már nem árt a szaktudás.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)