Őszi feladatok, melyekről nem szabad megfeledkezni

Beköszöntött a szeptember, és ha az időjárás még nem is annyira őszi, lassan érdemes számolni azzal, hogy hamarosan nem halogathatjuk tovább az őszi teendőket. Mert bizony ősszel is van mit tenni a házban és a ház körül, de az autónk őszi felkészítéséről sem szabad megfeledkezni.

A legtöbben persze még nem állnak neki szeptembere az őszi feladatoknak, mert úgy gondolják, ráér ez még. Minek gondolni a fűtésre, ha a lakás még tartja a meleget, vagy az ablakok szigetelésére, ha még be sem indult a fűtésszezon?

De a téli gumik felrakása is várhat még, hiszen az csak télen lesz esedékes, nem? Nos, bizonyos feladatok már az ősz elején érdemes elvégezni, mert így sokkal könnyebb lesz a dolgunk később, illetve sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Feladatok az otthonunkban

Bár a fűtéssel sokan október közepéig, sőt, ha kegyes hozzánk az időjárás, akkor november elejéig várnak, nem árt már most gondolni erre a kérdésre. Ősz elején mindenképp célszerű szakember segítségét kérni, és átnézetni az egész fűtési rendszert, illetve elvégezni a karbantartási munkálatokat. Ha valami probléma merül fel, akkor még lesz időnk orvosolni, és nem kell akkor szembesülnünk vele, amikor először bekapcsoljuk a fűtést.

A nyílászárók ellenőrzését is érdemes már ősszel elvégezni. Sokan bele sem gondolnak, de a nem megfelelő szigetelés miatt rendkívül magasak lehetnek a fűtési költségeink. Az ablakok és ajtók szigetelése elöregedhet, és ha ez megtörténik, akkor bizony a meleg az ablak résein keresztül távozik, mi pedig az utcát fűtjük, ami nem lesz olcsó mulatság.

A legtöbben tartanak a téli ablakcserétől, de az ősz ideális lehet erre, szóval, ha új nyílászáróra van szükség, bátran vágjunk bele még az ősszel.

Ház körüli teendők ősszel

Természetesen nemcsak a házban, de a ház körül is akad ősszel teendő. Akinek van kertje, az semmiképp se feledkezzen meg az őszi kerti munkákról, de a kerti bútorok tisztítása és letakarása/elrakása is fontos feladat ilyenkor. A kerti csapok elzárásáról sem szabad megfeledkezni, hiszen már az őszi fagyok is komoly károkat okozhatnak.

Ősszel esedékes az eresz kitisztítása is, hiszen az év során rengeteg levél, faág és egyéb szennyeződése halmozódhat fel, amely akadályozhatja a víz zavartalan elfolyását. Hogy ez ne történhessen meg, célszerű még az ősz elején elvégezni ezt a feladatot.

A tető ellenőrzése sem maradhat el ilyenkor. A nyár idén nagyon viharos és szeles volt, amely bizony nyomot hagyott a tetőkön is. Nem is feltétlen kell nagy kárra gondolni, elég pár cserép elmozdulása, hogy beázással kelljen szembesülnünk. Ennek elkerülése érdekében érdemes megnézni a tetőt, mielőtt beköszönt az őszi esős idő.

Az autónkról sem szabad megfeledkezni

Természetesen ősszel az autónkat is érdemes átnézni, és felkészíteni a hideg időre, nemcsak az otthonunkat. Amikor a hőmérséklet már tartósan 7 fok alá esik, eljön a téli gumik ideje, vagyis célszerű mielőtt időpontot foglalni a legközelebbi gumiszervizbe. A szélvédőmosó folyadék cseréjét is érdemes elvégezni, de a lábtörlők cseréje vagy az ablaktörlő lapátok ellenőrzése sem maradhat el.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)