Nyári autófelkészítés lépésről-lépésre

Habár a tavasz első napja még messze van, nem lehet elég korán elkezdeni az autó felkészítését a meleg évszakokra. Azok, akik időben belevágnak a folyamatba, jelentős összeget takaríthatnak meg és garantáltan készen állnak a tavaszi-nyári autós kirándulásokra. Cikkünkben bemutatjuk lépésről-lépésre, hogyan készítheted fel autód!

Mikor érdemes a nyári autófelkészítést elkezdeni?

Az autós körökben jól ismert „7 Celsius fokos szabály” szerint a nyári gumi csere ideje akkor jön el, amikor a középhőmérséklet tartósan meghaladja a 7°C-os határértéket. Magyarországon erre rendszerint március végén – április elején kerül sor, ilyenkor tömegesen rohamozzák meg a szervizeket.

Azonban az igazán tapasztalt autósok jól tudják, hogy nem érdemes a csúcsidőszakig várni a felkészítéssel. Hiszen a gumicserét megelőzően is sokat tehetünk azért, hogy autónk készen álljon a melegebb időkre.

Nyári autófelkészítés 5 lépésben

Ahogy lassan melegedni kezd az idő, az autós kirándulások egyre csábítóbb lehetőségnek tűnnek. Ahhoz, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés autózás közben, kövesd az alábbi tippeket.

1. Általános műszaki állapotfelmérés

Szemben a gyakori tévhittel, az autó átvizsgálására nemcsak műszaki vizsga és adás-vétel előtt van szükség. Érdemes rendszeresen, legalább évi egy alkalommal profi szakemberek segítségével meggyőződni arról, hogy minden rendben van a gépjárművel.

Egy alapos inspekció során időben észlelhetőek az elhasználódott vagy meghibásodott alkatrészek. Amennyiben a tavaszi-nyári időszakban nagyobb utakat tervezel, érdemes a tél végi felkészítéssel egybekötve letudni a műszaki állapotfelmérést.

műszaki vizsgálat

Kép forrása: Freepik.com

2. Légkondi tisztítás

Az autóklíma sötét, nyirkos környezetében könnyedén elszaporodhatnak a veszélyes kórokozók. Így érdemes a nyári felkészítés során gondoskodni a hűtőrendszer fertőtlenítésről, amelyhez az egyik legjobb módszer az ózonos tisztítás.

A vegyszermentes, gyors és biztonságos fertőtlenítési módszer képes a patogének akár 99,99%-át elpusztítani. Sőt, a professzionális tisztítási módszerrel még a jellegzetes poros, dohos szagtól is megszabadulhatunk. Ne hagyd ki a nyári autófelkészítésből a légkondi tisztítást!

3. Pollenszűrő csere

Tavasszal és nyáron jelentősen megnő a levegőben található növényi mikrorészecskék száma, ez pedig sokaknál allergiás reakciót válthat ki. A pollenszűrő csereperiódusa általában egy év, mégis sokan megfeledkeznek az új filter beszerzéséről. Keríts sort az új utastér szűrő beszerzésére a nyári felkészítés során!

4. Abroncs vásárlás

Számos gumikereskedésnél érhető el jelentős mértékű kedvezmény a holtszezonban, így ne várd meg a márciust az új abroncsok beszerzésével. Nem ritka, hogy akár 10-15%-kal olcsóbban vásárolható meg az a nyári gumi szett azok számára, akik időben lecsapnak az akciókra.

5. Gumicsere

Végül pedig következhet a gumicsere, amelyet mindenképp érdemes profikra bízni, akik nem csupán biztonságosan felszerelik a nyári abroncsokat, de elvégzik a szükséges centrírozást és igény esetén gumi hotelben tárolják a használaton kívüli abroncsokat is.

Gumiszerviz Budapest területén? Akkor irány az Abroncs Kereskedőház (AKH) szervizhálózat! Foglalj időpontot online a hozzád legközelebb eső szervizpontra, sorban állás nélkül, rövid időn belül!

Gumi.hu: széles kínálat és kedvező árak

Nyári autógumi vásárlás előtt állsz? A gumi.hu webáruház az AKH hivatalos online abroncsértékesítő felülete, ahol több száz kivételes minőségű és kedvező árú termék közül találhatod meg az igényeidnek megfelelőt. Használd a gumiméret vagy autótípus szerinti keresőt a tökéletes abroncs kiválasztásához!

További előny, hogy az AKH szervizpontokban is átvehető az új abroncs, ahol a profi szakemberek akár egyből fel is szerelik a szervizdíj ellenében. Így még egyszerűbbé és gyorsabbá tehető a nyári autófelkészítés.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)