Néhány szó a borderline személyiségzavarról

Borderline személyiségzavar: bizonyára te is hallottad már ezt a kifejezést, ha egy kicsit is foglalkoztál pszichológiával, olvastál ilyen témájú cikkeket, vagy hallgattál ismertebb pszichológusokkal készült podcasteket.

Amennyiben érdekelnek az önismereti, önfejlesztői lehetőségek, érdemes lehet még megnézned a thebrightacademy.hu Készségfejlesztő és önfejlesztő tanfolyamait is, mert itt is nagyon sok hasznos információhoz juthatsz.

A borderline személyiségzavar gyógyításával a pszichológusok foglalkoznak, és csak ők képesek a diagnózist is felállítani, ennek ellenére a neten találsz több tesztet is, amely rámutathat, kell-e aggódnod amiatt, hogy te vagy az ismerősöd szenved-e ebben a mentális betegségben.

Mi jellemző a borderline személyiségzavarral küzdő emberekre?

A borderline azt jelenti: határvonal – ezt a szót a pszichológiában alkották meg a betegség leírására. Azt jelenti, hogy félig pszichózisról, félig neurózisról van szó. Maguk a borderline-os személyekre is épp ez a kettősség a legjellemzőbb: hol önfeledten boldogok, hol nagyon levertek.

Nem szabad azonban összetéveszteni a tüneteket a bipoláris zavarral, épp ezért csak pszichológus állapíthatja meg, melyikkel van dolgunk. Azonban van még pár tünet, ami segítheti az eligazodást.

Az egyik legjellemzőbb a túlzott reakcióképzés – a borderline-osoknak gyakran vannak dührohamaik például. Ilyenkor nagyon félelmetesnek tűnik a velük való kommunikáció. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy megpróbálsz higgadt maradni közben: erre is megtanítanak például egy önfejlesztő tanfolyamon.

A másik jellemző tünet az üresség érzése: a borderline-os személyek gyakran kilátástalannak ítélik meg a helyzetüket, félnek a magánytól, gyakran öngyilkossággal fenyegetőznek, ha a másik el akarja őket hagyni.

Mit lehet tenni?

Nagyon nehéz az élet egy személyiségzavaros emberrel, nagy fokú empátia és türelem kell a hétköznapok elviseléséhez. Ha azt tapasztalod, van a környezetedben olyan ember, akire jellemzőek a fenti tünetek, javasold neki, hogy keressen fel egy pszichológust.

Valószínűleg elutasítóan fog reagálni, és a dühkitörés sem kizárt, azonban nem szabad feladni. Ma már dialektikus, illetve kognitív viselkedésterápiával is szép eredményeket lehet elérni, ezt gyógyszeres kezelés is kiegészítheti.

A magad erősítése céljából pedig ismét az önismeretre hívnánk fel a figyelmed. A borderline-osok sokszor kiszámíthatatlan viselkedése ellen a legjobb módszer a higgadtság megőrzése, a határok meghúzása.

Az Önismeret fejlesztése: A spiritualitás és tudatos élet alapjai című kurzus is érdekes lehet számodra a The Bright Academy oldalán.

Ne ítélkezz!

A borderline személyiségzavaros emberek élete sem könnyű, sok esetben gyerekkori trauma áll a háttérben. Ítélkezés helyett segítsd őt. A címkézést is kerüld el, hiszen amíg szakember nem mondta ki a diagnózist, addig nem szabad neked sem azt állítani, hogy mentális betegsége van az illetőnek.

Ha te magad tapasztalod a tüneteket, kérj mielőbb szakszerű segítséget!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)