Modern építkezés – modern építőanyagok

A technológiai fejlődés minden ágazatot megreformál, és ez alól az építőipar sem jelent kivételt. Az új, innovatív anyagok alkalmazásával a frissen épült vagy felújított ingatlanok nem csak, hogy tartósabbak lesznek, de fenntarthatóbbak is — az építkezés pedig sokkal költséghatékonyabban fog történni.

Érdemes tehát képbe kerülni azokkal a modern megoldásokkal, amelyek csupán néhány éve jelentek meg a piacon, de rövid életük alatt gyökerestül felforgatták az építőipar működését.

Következzen néhány ezekből a modern, fejlett, jövőbe mutató építőanyagokból!

Modern építőanyagok, avagy az építőipar jövője

Kompozit anyagok: A kompozit anyagok, például a szénszál és az üvegszál, egyre népszerűbbé válnak az építkezéseken. Nagy szilárdság/tömeg arányuk, szakítószilárdságuk miatt ideálisak szerkezeti elemek építéséhez — ráadásul ellenállnak a korróziónak is, ami csökkenti a rendszeres karbantartás szükségességét.

Öngyógyító beton: Az építőipar egyik legforradalmibb fejlesztése az öngyógyító beton. A mészkőtermelő baktériumokkal átitatott beton képes „önmaga megjavítani” a saját repedéseit, így megnöveli a szerkezetek élettartamát és jelentősen csökkenti a karbantartási költségeket. Természetesen mint minden technológiának, ennek is vannak hátrányai, így az elterjedése és alkalmazhatósága még kérdéses, egy azonban biztos: az irány bíztató, hiszen ha működik, a beton egyik legnagyobb problémáját oldhatja meg egyszer és mindenkorra.

Aerogél szigetelés: Újabban — az energiaválság miatt — sokszor merült fel a különböző szigetelőanyagok hatékonysága. A „fagyott füstként” emlegetett aerogél egy ultrakönnyű anyag, amely kiváló hőszigetelést biztosít: az aerogél alapú szigetelőpanelek csökkentik a hőleadást, ami jelentős energiamegtakarítást eredményezhet az épületekben.

Trapézlemez: A hagyományos cserepeket felváltó trapézlemez innovatív és költséghatékony tetőfedési megoldás — ám nemcsak olcsóbb és könnyebb, mint a hagyományos tetőfedő anyagok, hanem kevesebb karbantartást is igényel.

Drénlemez: Felületszivárgó lemezként vagy dombornyomott lemezként is ismerhetjük — egy igazán modern, innovatív anyag, amelyet az építőiparban vízelvezetésre és nedvességszabályozásra terveztek, de szellőztető rétegként vagy vízszintesen betonaljzatok alatti tisztasági rétegként is használható. A drénlemez tehát egy igen sokrétű anyag, ami a zöldtetők mellett a kertekben is hasznosítható!

Átlátszó alumínium: Az építőanyagok új hullámának egyik zászlóshajója az átlátszó alumínium, amely „az üveg tisztaságát a fém szilárdságával ötvözi”. Ez az anyag tökéletes lehet az olyan szerkezetekhez, amelyek nagy fényáteresztést igényelnek — mindezt anélkül, hogy a szerkezeti egység és stabilitás sérülne.

Fázisváltó anyagok (PCM): Az építőanyagokba beépítve a PCM-ek képesek elnyelni, tárolni és leadni a hőt, segítve ezzel a beltéri hőmérséklet szabályozását. Ez csökkenti a mesterséges fűtés vagy hűtés szükségességét, elősegítve az ingatlan nagyobb energiahatékonyságát.

3D nyomtatott anyagok: A 3D nyomtatási technológia egyre inkább az építőipar szerves részévé válik. Lehetővé teszi az összetett szerkezeti elemek előállítását — mindezt kevesebb hulladékkal és gyorsabb ütemben, mint ahogy azt a hagyományos építési módszerektől megszokhattuk.

Az építkezést vagy a felújítást érdemes tehát minden esetben informálódással elkezdeni, hiszen egyre több olyan modern, innovatív megoldás születik, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják vagy olcsóbbá teszik az építést és annak költségeit, folyamatát.

Kép forrása: Freepik.com