Mit kell tudni a hajózáshoz használatos kötelekről?

Amikor egy hajó kiköt, természetesnek vesszük, hogy a kötelek biztonságosak és ellátják a feladatukat. Életek és anyagi javak múlnak rajta, hogy tartósak és megbízhatóak legyenek. Pedig a körülmények egyáltalán nem kedveznek a hosszú élettartamnak. Kivéve, ha megfelelő szakmai tudással és körültekintéssel készülnek a hajókötelek.

Ebben a cikkben néhány fontos ismeretről beszélünk, ami a köteleket illeti.

A hajókötelek jellemzői

Nem használhat akármilyen kötelet víz, só és más kültéri elemek közelében. Akár vitorlással, vonóhálós hajóval vagy csatornahajóval rendelkezik, érdemes néhány percet szánnia arra, hogy megtanulja, milyen fontos tulajdonságokra kell figyelnie a tengeri kötél kiválasztásakor.

Vízálló

Nem titok, hogy a tengeri kötél kiválasztásakor a legnagyobb jellemző, amit figyelembe kell venni, hogy vízálló legyen. Még ha nem is érintkezik közvetlenül vízzel, az a tény, hogy hajón használják, a vízállóság szempontját szükséges tényezővé teszi.

Erős és tartós

Az erő és a tartósság magától értetődő (de azért mégis elmondom). A só és a víz a legkeményebb szálakat is elhasználhatja, és ha arra bízza, hogy rögzíti a hajóját, vontatja a gyerekeit és vitorlását, akkor azt akarja, hogy a legjobb legyen.

Úszik

Vontatáshoz (vízisíeléshez, tubinghoz és wakeboardozáshoz) olyan tengeri kötelet szeretne, amely úszik. Ez megkönnyíti a versenyző számára, hogy megtalálja és megragadja, ha leesik.

Süllyedések

Bár látszólag ellentétes az előző tulajdonsággal, vannak olyan csónakázási feladatok, ahol a kötélnek süllyednie kell. Nevezetesen a horgonyköteleknél.

Nyúlik

A kikötőkötelekhez nyújtható kötélre van szükség. Ez lehetővé teszi, hogy a víz mozgása során a hajóval együtt ingadozzanak. Ha a kötél túl feszes, elszakadhat, vagy nagy szélben és rossz időjárás esetén a hajó a dokk oldalának csapódhat.

Kötél anyagok

Poliészter

A poliészter zsinór viszonylag olcsó, és általában elegendő funkcionalitást biztosít a cirkáló vitorlázó számára. A fő hátránya, hogy némi nyúlással rendelkezik. Kevésbé, mint a nylon zsinór, de jobban, mint a modern szálak. A versenyzők számára a poliészter túlságosan nyúlik. Gyakran árulnak előfeszített zsinórokat. A poliészter zsinórok nem úsznak.

A tengeri használatban használt kötelek közül az egyik legnépszerűbb poliészterből készül. Bár ez a kötéltípus nem úszik, jellemzően olcsóbb, mint más tengeri kötelek, és nagy szilárdsággal, valamint kopásállósággal és UV-fénnyel szembeni ellenállással rendelkezik. A poliészter kötelet könnyű összefűzni, és mivel a kötél süllyed, ezért gyakran használják horgonykötelekhez.

A poliészter kötelek lehetnek:

  • Sodrott: több sodrott szálból áll. A sodrott köteleket elsősorban kikötő- és horgonykötélként, valamint hagyományos hajókon használják.
  • Fonott poliészter: a fonott poliészter zsinór a burkolat szakítószilárdságának körülbelül 30%-át kapja meg. Ezért a dupla fonott poliészter, a magot be kell fűzni a borításba. Kevésbé hajlamos a sérülésre, kevésbé gabalyodik és kevésbé nyúlik, mint a vert kötél. Kényelmesebb a kezében is.

Lehet egyfonalú, vagy dupla fonott kötél.

Polipropilén

A polipropilén (más néven polipropilén vagy PP) egy szintetikus szál, amely mérsékelt kopásállósággal és alacsony tartóssággal rendelkezik. A polipropilén zsinórok érdesek és kellemesen foghatók. Emellett úszóképesek is maradnak, és jó választás lehet a dingi vontatásához.

A polipropilén nem olyan erős, mint a poliészter, de előállítása sokkal olcsóbb. A minőségek különböznek. Az erősség (és az ár) csökken, ha nem vagy rosszul történt UV-kezelés. A polipropilént elsősorban kikötésre használják. A Premiumropes azt tanácsolja, hogy a poliésztert használjuk kikötőkötelekhez a polipropilénnel szemben.

Nylonkötél

Egy másik gyakori horgonykötél kötél a nylonkötél, mivel rugalmas és ütéselnyelő. Másrészt viszont gyengül, ha nedves lesz, ami azt jelenti, hogy ha egy nylonkötelet horgonykötélként használnak, akkor azt gyakrabban kell cserélni.

Összegzés

A felsorolt információk alapján elmondhatjuk, hogy a minőségi kötelek készítése rendkívül bonyolult és felelősségteljes feladat. Komoly szakmai tudás és tapasztalat szükséges hozzá. Ezért érdemes a hajóköteleket közvetlen a gyártótól vásárolni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)