Mire való a napelem inverter?

A napenergiával akár a teljes áramellátásunkat fedezhetjük, emellett fűthetünk és hűthetünk vele. Jó esetben függetlenítjük magunkat a szolgáltatótól és az áraitól. A befektetés növelheti az ingatlan értékét, ráadásul akár 10 év alatt visszahozza az árát.

Már a beüzemelést követően termeli az áramot, de csak akkor, ha a megfelelő inverterrel lett felszerelve. Cserébe nincsen éves ellenőrzés, szerviz díj, jó esetben akár 30-40 éven át is ellátja a feladatát. De lássuk akkor, hogy mire való az a bizonyos inverter, mi célt szolgál és milyet érdemes választani.

Az inverter fő feladata

A napelemes rendszer egyik, ha nem a legfontosabb eleme az inverter. A panelek hiába termelnek energiát, ha azt nincs, ami árammá alakítsa át. Ez a napelem inverterek fő feladata. A készülék a rendszer által előállított egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltakozó árammá alakítja át, amit aztán a háztartásban fel tudunk használni.

A modern eszközök viszont sokkal több mindenre képesek, jóval több feladatot látnak el ennél. Amellett, hogy optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciójuk is van. Folyamatosan monitorozzák és ellenőrzik a paneleket, a hibát feljegyzik, majd az adatokat az ehhez tartozó alkalmazásba vezetik fel, ahol bármikor megtekinthetjük őket.

A távfelügyelet nagyon fontos ahhoz, hogy minden zavartalanul működjön, a panelek maximális hatékonysággal termelhessenek és ne legyen probléma a rendszerrel.

Ahhoz azonban, hogy minden optimálisan történjen, nagyon fontos a megfelelő, minőségi inverter kiválasztása, valamint annak részletes beállítása. Ehhez nyújtanak segítséget a napelem telepítő cégek, akik amellett, hogy egyedi árajánlat alapján dolgoznak, minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy a rendszer már a kezdetektől termeljen.

Milyen típust érdemes választani?

A tapasztalt szakemberek már több ezer sikeres telepítést végeztek, így tisztában vannak azzal, hogy milyen egy jó inverter. Csak egy minőségi eszköz nyújthatja azt, amire szükségünk van, ezáltal sokáig élvezhetjük a napenergia adta előnyöket.

Az egyik leggyakrabban használt típus az innovatív Sofar Solar inverter. A cég a világ 5. legnagyobb gyártója ezen a piacon, a sikerüket pedig a folyamatos megújulásnak, valamint az innovációnak köszönhetik. Az általuk fejlesztett változatok 22 kW AC kimeneti teljesítményre képesek, emellé jön, hogy az akár 30 kW-s napelemes rendszereket is rájuk lehet csatlakoztatni.

Az aszimmetrikus működésük még nem minden. Minden egyes készülék 3 fázisú beépített backup rendszerrel rendelkezik, továbbá kompatibilisek az összes nagyobb gyártó akkumulátorával. Ez jóval nagyobb felhasználói szabadságot eredményez. A modellek mindegyike 10 év garanciával rendelkezik, a hibrid típusokra pedig 5 év garanciát vállalnak.

SMA inverterek

A veterán márka mindenki számára jól ismert, aki kicsit is otthon van a napenergia világában. A német gyártó megbízható szereplő ezen a piacon, köszönhetően a kiváló szakértelmüknek, amiknek hála a termékeik igen tartósak és hatékonyak. A cserekészüléket általában 3-5 munkanap alatt kiszállítják, így nem kell sokáig nélkülöznünk az eszközt.

Az SMA hétpróbás, strapabíró készülék, amely az egyik legmagasabb várható élettartammal rendelkezik. Nem véletlen az sem, hogy a márka 10 év garanciát vállal rájuk, hiszen biztosak abban, hogy az eszközök jól fogják bírni a folyamatos működést.

Mire kell figyelni?

A legfontosabb azonban, hogy kizárólag minősített és jóváhagyott inverter alkalmazható. A kiválasztott típusnak meg kell felelnie a közcélú hálózati csatlakoztatáshoz előírt elosztói követelményeknek. Utána kell járni, hogy az adott terület hálózati engedélyeztetése mire terjed ki.

Ezt könnyen megtehetjük, hiszen a használható készülékek listája bármikor letölthető a szolgáltatók honlapjáról. Szerencsére minden esetben bőséges a kínálat, rengeteg gyártó különféle modelljei szóba jöhetnek.

A szerkezetnek minden esetben hűvös és száraz, lehetőleg pormentes helyiségbe kell kerülnie. Célszerű azt belső térben elhelyezni. Mivel az eszköz IP védettséggel van ellátva, így a legtöbb esetben kültérre is telepíthető lenne, azonban itt jobban érvényesülnek az időjárási hatások.

A szakértők éppen ezért nem szokták javasolni, hogy az inverter oda kerüljön fel. Amennyiben mégis csak erre van lehetőség, akkor a legjobb tetővel védeni azt a közvetlen hőhatástól és esőtől.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)