Mindent a babák etetéséről egyéves korig

Az étkezés a családi élet központi eleme, és így van ez akkor is ha baba születik egy családban. A szoptatás vagy hozzátáplálás mindig is megosztó téma volt a családokban. A legfontosabb, hogy nyugalom és békesség vegye körül a babát etetéskor. A szoptatás természetesen a legjobb a babának, ám vannak esetek, amikor ez nem megoldható, akkor jön a hozzátáplálás.

Az első pár hétben mindenképpen az anyatej a legtökéletesebb a baba számára. Az anyák nagy része szoptatni szeretne, de azért előfordul, hogy egyes családokban a nők nem tudtak szoptatni, bár az elégtelen tejtermelés kivételesen ritka.

A szoptatás sikere min múlik?

  • Természetesen elsősorban az anyukán, aki eldönti, hogy szoptatni akar.
  • A megfelelő információn, amit a szakemberek adnak.
  • A támogató otthoni környezeten, amelynél első helyen az apák, a nagycsalád tagjai, a barátok, akik segítségükkel biztosítják az anyának a nyugalmat, és az ellátást.
  • Gyermekorvos és a védőnő.

De ha minden feltétel teljesül, akkor is előfordulhat, hogy egyéb körülmények meggátolják a szoptatást.

Üveges táplálás

Van olyan eset, amikor a baba koraszülöttként érkezik, de lehet az anya betegsége vagy a baba betegsége is az ok, de lehet anatómiai rendellenesség is, ami meggátolja a szoptatás lehetőségét. De olyan is előfordul, hogy egyszerűen nem akar az anya szoptatni, aminek szintén többféle oka lehet. Miután a babát így is ölben tartják, az etetés ideje alatt a meghitt táplálás cumisüvegből is lehetséges.

Hogyan történik a hozzátáplálás?

Amikor a baba már nem csak tejet eszik, el lehet dönteni, hogy főzünk neki vagy a kész bébiételt kapja. Van, amikor a kész bébiétel praktikusabb, főleg amikor kimozdulunk a lakásból. Bár vannak babák, akiknek már van saját ízlésük és valamelyik fajta ételt elutasítják. A babadesszertek, babapiskóták vagy babakekszek ideálisak tízóraira, uzsonnára akkor is, ha úton vagyunk a babával.

Ha már a babát érdekli a hozzátáplálás és maga is megpróbálja, bár sok takarítani valóval jár mégis rá kell szánni az időt, hogy megtapasztalhassa a baba az önállóságot, kanalat kell adni neki, hogy egyedül próbálkozhasson. Nagy fejlődés ez a baba számára, ezzel nemcsak önállóságra neveli, hanem a kézügyessége is fejlődik általa.

Az ivás tanulásához az itatópoharak nyújtanak nagy segítséget, amelyek nemcsak otthon, de séta során is használhatóak. Később a mintás gyerek poharakra lehet váltani, a kicsik ügyesen isznak abból is. Ha már tud ülni a baba, akkor szüksége lehet egy etetőszékre. Az etetőszék Caretero gyártótól a Fullbaby webáruházból online megrendelhető.

Összegezve

A baba születése után közvetlenül még anyatejjel táplálkozik, az a legtökéletesebb táplálék számára, még akkor is, ha a szoptatás valamilyen okból nem lehetséges. A későbbiekben aztán az édesanyán múlik, hogy kész bébiétellel vagy saját maga által készített ételekkel táplálja a gyermekét.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)