Minden, amit tudnunk kell a négyévszakos gumikról

Mindenki szeretne a lehető legnagyobb biztonságban lenni az utakon, ehhez azonban minden autóvezetőnek oda kell figyelnie arra, hogy milyen típusú, és milyen állapotú gumiabroncsok kerülnek fel szeretett autója kerekeire. Az autónk egyik legfontosabb része az abroncs, hiszen ezen az egy ponton találkozik a jármű az útfelülettel.

A tökéletes gumiabroncs kiváló tapadást, remek fékezhetőséget (rövid fékutat) és stabil kormányozhatóságot tud biztosítani számunkra.

A gumiabroncs vásárlás pedig egy komoly beruházást jelenthet minden autótulajdonos számára, ahhoz, hogy a döntésünket később ne bánjuk meg, érdemes alaposan körül járni a témát, hogy kiderítsük, számunkra melyik gumiabroncs lehet a legjobb választás – írj az Autotire.

Mikor milyen gumiabroncsra van szükségünk?

Ha a szezonális gumikban gondolkozunk, akkor a 7 Celsius fokos szabályt kell észben tartanunk, pontosabban azt, hogy +7 fok felett nyári gumikra, alatt pedig téli gumikra lesz szükségünk. Ezen kívül azonban létezik még egy praktikus megoldás, mellyel biztonságosan tudunk közlekedni az év bármely szakában az utakon, ez pedig nem más, mint a négyévszakos gumiabroncs.

Van, aki a mai napig ellenzi a 4 évszakos abroncsokat, ennek ellenére mégis egyre több hazai autós vásárol olyan gumit a kocsijára, melyet télen és nyáron egyaránt használni tud majd. Bár régebben valóban nagyon gyenge, és silány minőséggel rendelkeztek ezek a gumik, ma már különböző abroncstesztek bizonyítják, hogy nem kell tőlük tartanunk.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a négyévszakos abroncsok nem lehetnek tökéletesek minden autóvezető számára, ám az átlag autóvezetők nagy részének egy biztonságos, és gazdaságos megoldást nyújthatnak.

Ezek a négyévszakos gumiabroncsok előnyei, és hátrányai

A négyévszakos gumiabroncs már az anyagában is eltér a téli, és nyári társaitól. Ezek a gumik ugyanis jóval puhább gumikeverékből lettek előállítva, mint a nyári abroncsok, éppen emiatt tudnak kiváló tapadást nyújtani hideg időjárásban is.

Ez a puhább alapanyag azonban azt is jelenti, hogy ezek a gumik valamennyivel hamarabb elkophatnak az utakon, ám ehhez hozzátartozik az is, hogy ezeket a szetteket az autósok csere nélkül használják egészen addig, míg azok teljesen el nem kopnak.

A szezonális abroncsokkal szemben a négyévszakos gumiknál a szezonális abroncscserét bár valóban megússzuk, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a négyévszakos abroncsok állapotát is rendszeresen ellenőrizni kell, illetve fontos megjegyezni azt is, hogy évente legalább egyszer ki kell centrírozni a kerekeket.

Ezek az abroncsok nem csak anyagukban, hanem mintázatukban is különlegesek, hiszen egyaránt meg kell állniuk a helyüket téli és nyári időjárási viszonyok között. Nagyon leegyszerűsítve mondhatjuk azt, hogy ezek a gumik a nyári és a téli abroncsok mintájának legfontosabb elemeit vegyítve tartalmazzák.

Sokan úgy tartják, hogy a négyévszakos gumiabroncsok ötvözik a téli és a nyári gumiabroncsok jellemzőit, és bár a felületük talán kicsit jobban hajaz a téli gumikéra, az anyagösszetételük, a felhasznált gumikeverék szilikatartalma már inkább a nyári abroncsokhoz közelít.

Szakértők véleménye szerint az elmúlt évek során olyan nagy mértékben fejlődtek a négyévszakos gumiabroncsok, hogy bizonyos feltételek mellett nem csak egy költségkímélő, hanem egy biztonságos megoldás is lehet a használatuk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)