Milyen zárbetét típusok közül választhatunk?

A zárbetét más néven ismert cilinderként vagy akár hengerzárbetétként is. A típusait tekintve a normál mellett találhatunk további 5 különböző változatot is, melyre részletesebben is kitértünk ebben a cikkünkben. Mindegyik segít megvédeni az otthonunkat és értékeinket, azonban más-más felhasználási mód, valamint kényelmi funkció jellemzi őket.

A normál zárbetét

Elég csak megnézni a Zárdiszkont – Online zárszaküzlet zárbetét kínálatát, és rögtön láthatjuk, hogy mennyi különböző típusú terméket tudunk megrendelni. Nézzük most először is a normál változatot!

A mindenféle extra funkciókat mellőző darabokat nevezzük normál típusnak. Sűrűn belefuthatunk ebbe a fajtába, melynek mindkét oldalán kulcsnyílás található, ahol zárhatjuk és nyithatjuk az ajtót.

Ennek ellenére ha az egyik oldalt benne a kulcs, más a másik oldalon nem tudjuk belehelyezni, ezzel számolnunk kell. Ez akár igen kellemetlen is lehet, például ha egy család több tagja is használni akarja az adott ajtót, de a benne felejtett kulcs miatt ezt nem tudják megtenni.

A vészfunkciós zárbetét

Épp a normál típussal kapcsolatos problémát hivatott megoldani a vészfunkciós zárbetét. Alapvetően a működésük azonos, viszont van egy hatalmas különbség! A dupla kuplungos megoldásnak köszönhetően hiába van benne a kulcs belülről, attól még kívülről is nyitható marad az ajtó.

Idősek esetén kifejezetten ajánlott a vészfunkciós zárbetét alkalmazása. Sajnos gondolnunk kell arra, hogy mi van akkor, ha magukra zárják az ajtót, de közben egy rosszullét vagy egyéb sürgősségi helyzet miatt be kell jutnunk a házba. Valamint az idősebb gyermekekre is gondolni kell, akik esetleg később ér haza, és szeretne bemenni, miközben mi már belülről bezártuk az ajtót.

Gombos zárbetét

Ha még kényelmesebb megoldást keresünk, akkor ez az! Ez ugyanúgy vészfunkcióval ellátott, mint az előző típus, nagy különbség ugyanakkor, hogy itt a belső oldalon egy esztétikus forgó gombot találunk. Ha hazaérünk, akkor belülről elég csak eltekerni a gombot, mely így zárja is az ajtót.

A dupla kuplungos megoldásnak köszönhetően itt is biztosítva van, hogy ilyen állapotban is nyitható legyen az ajtó kívülről. Praktikus, kényelmes és esztétikus megoldás egyben.

Fogaskerekes zárbetét

Ennél a típusnál a középső tolókavivő helyén egy fogaskereket találunk, mely különböző átmérőjű és fokszámú is lehet. És hogy ezt hol szoktuk használni? Főleg hevederzárakban, valamint néhány garázsajtó esetén.

VDC, azaz a felsőzár-betét

Ezt a típust a ráfordítós pótzárak esetén szoktuk alkalmazni. Lehetővé teszik, hogy kiegészítő védelemmel lássuk el az ajtót.

A félbetét

Szinte csak garázsajtók esetén használjuk ezt a méretében kisebb konstrukciót. Bár több méretben is elérhető, ez csak a kulcsos oldalra értendő. Jellemző rá, hogy csak az egyik oldalról működtethető kulccsal.

A fenti típusok közül lehet választani, ha zárbetétet akarunk vásárolni. Végig kell gondolni, hogy miként használjuk majd, és végül egy ennek megfelelő típust kell kiválasztani.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)