Milyen problémákat okozhat, ha házi koszttal eteted a kedvencedet?

Valaha bevett szokás volt (főleg vidéken), hogy a kutyákat ételmaradékokkal és mindenféle házi “kutyulmányokkal” etették. Ma már azonban jól tudjuk, hogy egy felelős állattartó nem tesz ilyet, hiszen a helytelen táplálással igen nagy gondokat okozhat kedvencének.

Ezek akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhatnak, ezért azt javasoljuk, hogy a házi koszt helyett inkább teljes értékű kutyaeledel, például a Kutyakajas.hu Webáruház Brit Care tápjainak valamelyike kerüljön kedvenced táljába. A nem megfelelő etetés ugyanis az alábbi problémákat okozhatja.

Elhízás

Sokak számára megdöbbentő, de az elhízás ma már nemcsak az emberek, hanem a kutyák és macskák körében is mondhatni “népbetegségnek” számít, a kiváltó ok pedig ugyanaz: a helytelen étkezési szokások és a mozgásszegény életmód.

Amennyiben kedvenced rendszeresen megkapja a maradék ételeket, melyek ráadásul többnyire zsíros, nehéz fogások, akkor bizony elég könnyen szedi magára a kilókat. Főleg, ha lakásban tartott eb révén nagyon keveset is mozog. Az efféle ételekkel ugyanis nem tudod kontrollálni, hogy kutyád hány kalóriát visz be egy-egy étkezéssel, és ebből mennyi az, ami hasznos tápanyag számára.

A sok “üres kalória” ráadásul hamar éhségérzetet okoz, így kedvenced többet fog enni, mint amennyire szüksége lenne. Mindezt viszont remekül ki lehet védeni azzal, ha teljes értékű kutyaeledellel táplálod, ami kizárólag az állat számára hasznos összetevőket tartalmaz, méghozzá megfelelő arányban.

Betegségek

A túlsúly csupán a jéghegy csúcsa, hiszen a házi koszttal való etetés számos egyéb egészségügyi problémát is okozhat: diabéteszt, szív- és érrendszeri betegséget, veseproblémákat, emésztőrendszeri panaszokat, allergiás tüneteket, hogy csak egy pár példát említsünk.

A zsírban és olajban gazdag ételek rendszeres fogyasztása miatt például hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat. Ilyenkor a hasnyálmirigy emésztőenzimei megtámadják magát a szervet, ami ezáltal gyulladásba jön.

Ezt a betegséget nem szabad félvállról venni, ugyanis kezeletlenül nagyon súlyossá fajulhat és akár a kutya életébe is kerülhet! Akut és krónikus formában is jelentkezhet, de mindkettőnél fontos, hogy otthoni módszerekkel nem lehet gyógyítani, állatorvosi kezelésre van szükség.

Mindez viszont megelőzhető azzal, ha odafigyelsz kedvenced étrendjére, és kizárólag jó minőségű táppal eteted.

Kunyerálás

Ez a probléma többnyire szerencsére nem veszélyes, ám annál bosszantóbb. Ha ugyanis hozzászoktatod ahhoz a kutyád, hogy minden étkezéskor adsz neki pár falatot a tányérodról, akkor egy idő után már követelni fogja a “jussát,” és egy nyugodt pillanatod sem lesz tőle az asztalnál. Sőt, még az is előfordulhat, hogy az ottfelejtett ételt megdézsmálja.

Erről a viselkedésről leszoktatni az ebet nem könnyű, egyszerűbb tehát, ha bele sem kezd. A kezdetektől fogva arra neveld az állatot, hogy csak kutyaeledelt kap, az emberi ételhez pedig ne nyúljon hozzá.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)