Miért jelentenek veszélyt az állatokra a legyek, a szúnyogok és a kullancsok?

A rovarok nem csak bosszantják az állatokat, hanem az egészségi állapotukat is fenyegethetik. Bölcs döntés, ha nem csupán a már kifejlett legyekkel, szúnyogokkal és kullancsokkal szemben lépünk fel, hanem megpróbáljuk gátolni azt, hogy rendkívüli mértékben elszaporodjanak.

Az AnivetDirect kínálatában rengeteg olyan eszköz található, amely e célok elérése érdekében nagy segítséget nyújthat. Ilyen a légycsapda, a légyfogó, a légypapír, de igen hatékonynak bizonyulnak az elektromos rovarcsapdák és a fénycsapdák is. Szóba jöhet a légyriasztó szerek használata.

Fontos a megfelelő trágyakezelési gyakorlatokat alkalmazni. Mindenképpen távol kell tartani az istállótól és a karámoktól, és nem szabad elmulasztani a rendszeres fertőtlenítéseket sem. Jó gyakorlat rendszeresen eltávolítani, megszüntetni az állóvíz-forrásokat, amelyek a szúnyogok szaporodásának helyszínéül szolgálnak.

Milyen betegségeket terjesztenek a rovarok?

A legyek képesek akár tőgygyulladást is okozni a szarvasmarhák esetében, míg a lovakon nyári sebeket ejtenek. A bagócslegyek az állatok szőrére, bőrére rakják petéiket, főként a lábuk környékére. Ha a peték kikelnek, akkor a lárvák a jószág testébe fúródnak. Az érintett állat bőrében, a szemében, orrjáratában és az emésztőrendszerében is jelentős károkat okozhatnak ezek a rovarok.

A szúnyogok elsősorban a lovakat veszélyeztetik. Terjeszthetik a nyugat-nílusi vírust, valamint a ló-encephalitist is, de a madármalária továbbá a fertőző kevésvérűség terjedéséért is felelőssé tehetők.

A paraziták a haszonállatok vérével, valamint azok szöveteivel tartják fenn magukat. Ilyen a kullancs is, amely a jószágok bőrére tapad, majd a vérüket szívja. Ez nem csak kellemetlen érzés a jószágok számára, hanem betegségeket is elkaphatnak ily módon. Ilyen a Lyme-kór, az anaplazmózis és a babesiózis.

Súlyos kullancsfertőzöttség következtében vérszegénység léphet fel, aminek következtében visszafogottabb lesz a tehén súlygyarapodása, és természetesen a tejtermelése is. Rosszabb esetben nem csak csökkent termelékenységet tudnak előidézni ezek a paraziták, hanem a fertőzött állat akár el is pusztulhat.

A tetvek és az atkák az állatok szőrét, tollát, bőrét is megfertőzhetik. Irritációt okoznak, és összességében az állatok egészségi állapotát is rontják.

A stressz negatív hatásai sem elhanyagolhatóak

Ahogyan az emberek, úgy az állatok esetében is súlyos problémához vezethet az, ha rendszeresen, hosszú ideig stresszhelyzetnek vannak kitéve. Márpedig a rovarok sok bosszúságot okoznak nekik, és értelemszerűen a probléma hatványozottan igaz, ha a paraziták szabadon szaporodhatnak.

Ilyenkor a jószágok általában a farkukat csapkodják, vagy lábukkal taposnak, hogy megpróbáljanak megszabadulni az őket zavaró élőlényektől. Ilyen körülmények között azonban az állatoknak lecsökken az étvágya, végül veszíthetnek ennek következtében a testsúlyukból. Ennek következtében a tehenek tejhozama csökkenhet.

Kép forrása: IStockphoto.com

Hirdetés (X)