Miért fontos a napvédelem egész évben?

A napfény számos jótékony hatást fejt ki a szervezetünkre: segít a D-vitamin termelésében, javítja a hangulatunkat, valamint erősíti az immunrendszerünket is. A napsugárzásnak ugyanakkor negatív hatásai is vannak, az UV-sugarak ugyanis károsíthatják a bőrünket, ha nem védekezünk megfelelően.

A napvédelem nemcsak nyáron, hanem egész évben fontos, hiszen az UV-sugárzás nemcsak a napsütésben, hanem felhős időben, télen és vízparton is elér minket. Vegyük sorra először az UV-sugárzás kockázatait!

Milyen kockázatokkal jár az UV-sugárzás?

Az UV-sugarak két fő típusa az UV-A és az UV-B. Az UV-A-sugarak mélyen behatolnak a bőrbe és elősegítik a bőr öregedését, a ráncok, a pigmentfoltok és a bőr megereszkedésének kialakulását. Az UV-B-sugarak felelősek a leégésért, amely fájdalmas gyulladásos reakciót vált ki a bőrön.

Mindkét típusú sugárzás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, amely egyre gyakoribb ráktípus Magyarországon, továbbá az UV-sugarak hatására a bőr védekező képessége is csökken.

Hogyan óvjuk meg bőrünket az UV-sugárzástól?

A legjobb módja annak, hogy megvédjük bőrünket az UV-sugárzástól, ha kerüljük a közvetlen napsugárzást, főleg a déli órákban, amikor a legintenzívebb. Ha mégis ki kell mennünk a szabadba, viseljünk kalapot, napszemüveget és hosszú ujjú ruhát.

Ne feledkezzünk el a napvédő krém vagy spray használatáról sem, amelyet már az indulást előtt 20 perccel érdemes felvinni a bőrre. Célszerű legalább 15-ös faktorszámú terméket választani, és fürdés, törölközés vagy izzadás után újra gondoskodni a védelemről.

Mire figyeljünk még?

A napvédelem mellett fontos a bőr hidratálása is, hiszen a nap kiszárítja és veszít rugalmasságából. Használjunk olyan hidratáló krémet vagy testápolót, amely megfelel a bőrünk igényeinek és állapotának. Ha pedig szeretnénk egyenletes és természetes barnaságot elérni anélkül, hogy kockáztatnánk a bőrünk egészségét, válasszuk az önbarnító termékeket.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a napvédelemhez. Ha tetszett ez a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com