Mi lesz veled kerékpárpiac? – Mi történik recesszió időszakában?

A Covid19-járvány számos iparág fejlődését, sőt működését visszavetette. A bringás piac talán jól viselte ezt az időszakot, azonban a 2020/21-es keresletnövekedésre, nem érkezett válasz, ugyanis az ipar nem tudta ténylegesen kielégíteni a piaci igényeket. Mire végre valahára ez megoldódott, akkor a közelgő recesszió hatására a kereslet bezuhant. 2022-re minden megváltozott.

A következő cikkben most a kerékpáripar jelenlegi helyzetét szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek.

Hogyan érinti a vásárlásokat a piac válsága?

Az ember azt gondolná, hogy a “nagyok” válságához, az átlagos vásárlónak semmi köze, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, mit kapunk. A Bikepro.hu kerékpár webshop minőségi kerékpár kínálata, illetve az ezekről szóló ismertetők segítenek egy kicsit elmélyülni a gondolatainkban, így rájöhetünk arra, hogy mit is akarunk.

Másfél éve, még lehetetlennek tűnt beszerezni a megfelelő bringát, most pedig az alacsonyabb kategóriás termékek az értékesítők nyakán maradnak. Hiány van bizonyos alkatrészekből, míg más termékekből túl sok van. Az árak azonban ezen a területen is elszálltak, ami felborítja a kereskedelmi folyamatokat, és a keresletre egyaránt hatással van.

2022 őszén több eladatlan készletet halmoztak fel a gyártók és a kereskedők. A szerződés viszont kötelezte a kereskedőket, ezért a többségük banki hitelből vette át a produktumokat és várták a tavaszt. Az elektromos és a gravel termékeken kívül nem igazán tudtak mást eladni.

A válság igazi okai

Hogyan jutott el idáig a piac, amikor egy évvel korábban még nem győzte kielégíteni az igényeket? Mivel a gyártók fokozták a gyártást, és csak az akkori keresletnövekedéssel foglalkoztak, elszámolták magukat, a legnagyobb profitot helyezték előtérbe. Például a járvány alatt a legolcsóbb bringákra volt igény, ezekből volt hiány, de valljuk be ez az igény csak a Covidnak szólt.

Ez nem az a kerékpáros réteg volt, amelyik kitartott a bringázás mellett. Az egyszerű kerékpárokból rengeteg érkezik be és már nem tudják hová tenni őket. Ezzel szemben a prémium darabokat képtelenek legyártani. 2022 őszén ezért, a nehezen beszerzett bicajok a használtpiacon kötöttek ki.

Minek köszönhető a piac szerkezetének átalakulása?

A járvány mellett számos kontinensen az időjárás is közbeszólt; a téli fagyok és hóviharok miatt nem éppen a kerékpárok vásárlásán törték az emberek a fejüket. Cashflow-problémák, munkaerőleépítések és tőzsdegondokkal néztek szembe a gyártók. Ezután 2023 tavasza sem hozott enyhülést, ugyanis még az olyan nagy márkák is forgalomvisszaesésről számoltak be, mint amilyen a Shimano is.

Hol tartunk? Felhalmozott készletek, leértékelt modellek. A kereskedők élete rémálom. Emellett megjelent a távol-keleti konkurencia is. 2023 nyarán recesszió sújtotta az ipart, s nem tudni, hogy a jövőben hogyan hatnak a világgazdaság változásai a kerékpáriparra.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)