Melyik a jobb: üzleti elemzőként vagy projektmenedzserként funkcionálni?

Kicsit olyan ez, mintha azt a kérdést tennénk fel, hogy melyik a jobb a kék vagy a zöld? Bizonyos esetekben a kéket fogjuk rávágni, míg máskor a zöld szín lesz a nyerő. Ugyanez a helyzet a címben feltett kérdéssel is. Egyrészt nem lehet élesen elkülöníteni a kettőt egymástól, másrészt mindkettőnek megvan a helye az üzletmenetben.

Fontos, hogy tudjuk, mikor melyik szerepkörre van szükség, mert amit tud az egyik, arra nem biztos, hogy képes a másik. Így talán jól látszik, hogy ez a két munkakör mennyire kiegészíti egymást.

Az egyik felméri, hogy mire van igény, hogy hosszú távon mi lesz az, ami megtérül, a másik pedig nekiáll megvalósítani az előbbi által megálmodott dolgot. Mai cikkünkben igyekszünk minél jobban körbejárni ezt a két pozíciót, hogy mindenki a számára ideálisat válassza.

Merjünk nagyot álmodni!

Az üzleti elemzők nem mernek, és még kevésbé szól álmodozásról az életük. Aki elvégzi a Szinergia Kft. üzleti elemző képzését, az nemzetközileg is elismert papírt szerez arról, hogy birtokában van az üzleti elemzés módszertanának.

Akár kezdőként, akár tapasztalt termék- és szolgáltatásfejlesztőként érdemes belevágni a képzésbe, hiszen rendkívül lényeges, hogy a birtokunkban legyen a megfelelő módszer ahhoz, hogy felmérjük egy-egy fejlesztés jövőbeni hatásait.

Lényeges kiemelni, hogy az üzleti elemző szintén egy-egy projekt szerves részét képezi, ám még azelőtt véget érnek a feladata, mielőtt a projektmenedzser aktívan bekapcsolódna. Sőt, az utolsó fázisban egy elemző-értékelő részre még mindenképpen visszatér.

Valósítsuk meg az álmot!

A projektmenedzser végeredményben ezt teszi. Az üzleti elemző által felmért igényt ülteti át a gyakorlatba. Míg az elemző megpróbálja felbecsülni, hogy mekkora igény lenne a fejlesztésre, mekkora hasznot hajtana ez az adott vállalatnak, addig a projektmenedzser a tettek mezejére lép.

Feladata igencsak széles körű: a kezdeti tervezési folyamatoktól a lebonyolításon át a zárásig minden az ő felelőssége. Teszi mindezt úgy, hogy hozzá tartozik mindenféle erőforrás (humán és tárgyi egyaránt), a beszállítókkal való tárgyalás és ügyintézés, a folyamatok monitorozása, hogy minden erőforrást a megfelelő módon használjanak fel.

Ha nincs projektmenedzser, az üzleti elemző álma nem valósul meg, és ha nincs üzleti elemző, akkor a projektmenedzsernek nincs feladata!

Elmélet teszi a mestert!

Nem, nem tévesztettük el a közismert szólást. Ahhoz ugyanis, hogy valaki igazán alaposan és hatékonyan el tudja végezni bármely fent említett munkakör összes feladatát, ahhoz nem csupán gyakorlatra, hanem jó sok elméleti tudásra és módszertanra is szükség lesz.

Ebben pedig kitűnő segítséget nyújt minden fejlődni szándékozónak vagy nemzetközi elismertségre vágyónak a Szinergia Kft. releváns képzése!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)