Melyek azok az ételek, amiket SOHA ne adj a kutyádnak?

Néha szeretünk elfeledkezni arról, hogy bármennyire is teljes jogú családtagként kezeljük háziállatainkat, ők attól még nem lesznek emberek. Ez bár teljesen érthető, viszont sajnos előfordulhat, hogy a gazdi minden jószándéka ellenére is bajt okoz kedvencének, ha például olyan étellel kínálja, ami számára ártalmas.

Nézzünk is meg néhány gyakori példát, hogy melyek azok az élelmiszerek, amikkel soha nem szabad megkínálnod a kutyádat, vagy hagyni, hogy egyen belőle. A teljes értékű eledelek előtt viszont szabad az út, a Petgurunál kapható Panzi tápok mindegyike kiváló választás.

Csokoládé

Szinte nincs olyan ember, aki ne rajongana a csokiért, ha pedig mi ennyire szeretjük, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy ne kapjanak-e kedvenceink is egy kis kóstolót ebből a mennyei csemegéből? Nos, bármennyire is nagy a kísértés, mégis azt mondjuk, hogy ne tedd!

Miért? Azért, mert a kakaóbabban található egy teobromin nevű vegyület, ami bár az emberek számára ártalmatlan, a kutyák esetében viszont halálos, hisz a szervezetük nem tudja lebontani. Persze, ha véletlenül megkaparint egy kocka csokoládét az még nem feltétlenül okoz tragédiát, de ügyelj rá, hogy ez lehetőleg ne fordulhasson elő.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak maga a csoki, hanem minden olyan élelmiszer tiltott, amiben kakaó van, tehát a kakaós sütemények, csokoládés italok is.

Mit válassz helyette? Ha már nasi, akkor kizárólag kutyák számára készült jutalomfalattal kínáld kedvencedet, ez ugyanis biztosan nem káros számára.

Csípős, fűszeres, hagymás ételek

Maradt egy kevés pörkölt, amit már senki sem akar megenni? Kutyusod olyan vágyakozva nézi, ahogy falatozol, nem kaphatna legalább egy kis szaftot? Ilyen esetekben légy nyugodtan szőrösszívű, és mondj egy határozott nemet!

A fűszeres, hagymás, netán csípős ételek ugyanis rendkívül megterhelik az állat gyomrát, így hasfájást, hasmenést, hányingert vagy akár hányást is okozhatnak. Szerintünk pár finom falat nem ér meg ennyi kellemetlenséget.

Mit adj helyette? Válogass a Panzi tápok széles kínálatából, ahol rengetegféle izgalmas ízesítést találsz, például bárányos-áfonyás, bárányos-rizses, halas-almás-rizses, hogy csak egy pár példát említsünk.

Ezek az eledelek rendkívül finomak (kutyaízléssel mérve persze), ráadásul rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így kedvenced nemcsak finom falatokhoz jut, hanem mellette az egészségéről is gondoskodsz.

Alkoholos italok

Olyasmi remélhetőleg meg sem fordul a fejedben, hogy milyen vicces ötlet berúgatni a kutyádat egy házibulin, de az is előfordulhat, hogy a kíváncsi állat maga kóstolja meg egy óvatlan pillanatban a pohárban felejtett italt.

Az ő szervezetük viszont sokkal hevesebben reagál az alkoholra és lebontani is nehezen tudja, így az óvatlan ivászat akár kedvenced életébe is kerülhet!

Mit adj helyette? Természetesen tiszta, friss vizet! A kutyáknak nincs szüksége cukros üdítőkre, teára vagy egyéb ízesített italokra, a szomját tökéletesen csillapítja a hideg, friss, tiszta víz is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)