Kötelek a háztartásban

Köteleket az emberiség már nagyon régóta használ az életének a könnyebbé tételére. A háztartásban is használjuk őket még ha nem is a szokásos vastagságú hanem inkább a vékonyabb formájukban. Míg a mezőgazdaságban és az állattartásban az erős vastag kötelek használata a jellemző, addig a háztartásban a vékony, gyengébb kötelek a megfelelőek, hiszen a díszítés, csomagolás, ruhateregetés nem kíván erős köteleket.

Milyen kötél fajtákat ismerünk?

A köteleknek sok fajtája van, készülhetnek természetes anyagokból és műszálakból is.

1. Természetes szálból készült kötelek

Kenderkötél

A kender durva megmunkálású, de időtálló, strapabíró anyag. Rusztikus hatású, hiszen láthatók a rostjai és mivel szikramentes használható az olajiparban is. A kender az időjárás hatására egyre edzettebb lesz, a száradás és vizesedés hatására erősödik. A természetes alapanyagú kender kötelek keresettek az állattartásban, a szállítás és rögzítés területén.

Juta kötél

Kevésbé áll ellen a természeti tényezőknek mint a kender, az UV sugárzás, a víz, a hideg-meleg időjárás váltakozását kevésbé bírja, viszont szép megmunkálású, méz színű kötél. Főként dekorációs célokra használják, illetve ott ahol az előírás a természetes anyagok használata, ilyenek például a jurta sátrak lekötése.

Sisal kötél

Erős szálú, natúr fehér színű, durva hatású kötél, nehezen vágható, téphető. Általában a macska kaparófák ebből az anyagból készülnek.

2. Műanyag kötelek

A maró anyagok, mint a savak, lúgok és az olajok többségének jól ellenállnak a műanyag kötelek, viszont nem használhatók magas hőmérsékleten. Szakítószilárdságuk a napfény hatására csökken ezért jó, ha figyelünk az UV állóságukra, hiszen már készülnek UV álló kötelek is. A legtöbb műanyag kötél nagyot nyúlik szakadás előtt, még az eredeti hosszánál 50 százalékkal is nagyobbra nyúlik.

A kenderrel szembeni hátránya, hogy rosszabb a fogása, felsértik a kezet, kopásra és dörzsölésre érzékenyek, esetenként kevésbé stabilak a kötések, a kenderen jobban szorul a csomó mint a műanyagon.

Cordel kötél

Ez a kötél fajta általános használatra ajánlott, kis fajsúlyú, lebeg a víz felszínén. Szép hófehér színű, laza szerkezetű, savakkal, rozsdásodással és tengeri organizmusokkal szembeni ellenállósága miatt különösen tartós kötél.

PPTEX kötél

Kis fajsúlyú, jól bírja a vizet, az UV sugárzást, szép a megmunkálása, iskolai sportokhoz szívesen használják.

Poliészter kötél

Jól bírja az UV sugárzást és a vizet, savaknak és lúgoknak kiválóan ellenáll, alacsony a nyúlási értéke, erős, tartós kötél.

Polipropilén

Kis fajsúlyú, lebeg a vízen, savakkal, tengeri organizmusokkal és a rozsdásodással szembeni ellenállása miatt különösen tartós. Azonban az UV sugárzást nem bírja túl jól.

A spiroid köteleket az iparban dinamikus munkavédelmi kötélként, a vitorlázók shot kötélként használják. Az interneten a spiroid típusú kötelek választéka több méretben is beszerezhetőek, amelyek igen sok területen lehetnek hasznosak.

Összegezve

Amióta világ a világ, kötelekre mindig szükség volt és szükség lesz ezután is. Nem csak a ház körül, az állattartásban, a mezőgazdaságban, hanem a hajózásban, a munkavédelem, a sport területén is szükség van a jó minőségű kötelekre.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)