Konyhakert kezdő kertészeknek: Így állj neki a termesztésnek

Egyre többen kezdjük el fontolóra venni azt, hogy belefogunk a zöldség, gyümölcs fűszernövény termesztésbe, ehhez pedig szerencsére nem is kell profi kertésznek lennünk.

Néhány alap dologgal kell csak tisztába lennünk akkor, ha fenn szeretnénk tartani egy kisebb vagy nagyobb konyhakertet, ahol meg tudjuk a saját paprikáinkat, vagy éppen paradicsomjainkat termeszteni.

De lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók a konyhakert kialakításával kapcsolatban, és mik azok a dolgok, melyek mindenképpen szükségesek lesznek a saját kiskertünk fenntartásához.

Ezért érdemes a magaságyással próbálkoznunk

Első lépésként meg kell határoznunk azt, hogy mekkora konyhakertet szeretnénk. Ez sokszor azon múlik, hogy mennyi növényt akarunk elültetni. Bár könnyen lehet, hogy a kísértés nagy ahhoz, hogy egyből egy óriási kertbe fogjunk bele, érdemes lassabb léptekben haladni, ezért tanácsos első évben csak egy kisebb veteményessel próbálkozni. Egy jól megtervezett 1-2 négyzetméteres veteményes ugyanis a szezonban rengeteg friss zöldséget tud nekünk megtermelni.

A magaságyással akkor is sikeres kertészek lehetünk, ha alapvetően nem túl jó a kertünk földminősége, ezzel a módszerrel pedig többek között lehetőségünk nyílik arra is, hogy a növények közötti szükséges távolságot minimálisra csökkentsük. A magaságyásban rohamosan és látványosan kezdenek el növekedni a zöldségek, ízük pedig garantáltan verni fogja a bolti zöldségekét.

Ezen kívül a magaságyás azért is jó, mert kevesebbet kell locsolni és gazolni, és nem kell műtrágyázni, permetezni, ugyanis a földben található természetes komposzt a szükséges tápanyagokat folyamatosan biztosítani tudja a növényeknek. Emellett a magaságyást kedvünkre elhelyezhetjük a kertünk azon pontján, ahol nekünk tetszik, vagy ahol éppen elég fény éri a növényeket.

Ahhoz, hogy termeszteni tudjunk, a növényeknek négy alapvető dologra lesz szüksége. Ez a napfény, a jó minőségű talaj, a víz, és a megfelelő hőmérséklet. Ha ezek közül bármelyikkel is baj van, nem annyi zöldséget és gyümölcsöt fogunk termelni, mint amennyit szerettünk volna.

Növények, melyeket magról, vagy palántáról kell ültetnünk

Szerencsére rengeteg gyümölcs és zöldség kedveli a hazai időjárási viszonyokat, a magyarországi napfényt, és hőmérsékletet, így tavasztól egészen őszig lehetőségünk van kertészkedni. Igaz, hogy az aszályos időszakokban a mi dolgunk a megfelelő vízellátás, sok növény azonban a túlöntözést sem szereti, ezért legyünk inkább a locsolással óvatosak.

Következő lépésben el kell döntenünk, hogy magot, vagy palántát fogunk ültetni. Rengeteg zöldséget kell magról termeszteni. Ilyen a borsó, a rukkola, a retek, a zeller, a petrezselyem, a különböző salátafélék, a sárgarépa, és a mángold. De felsorolhatjuk a vetőburgonyát, a dughagymát, illetve a fokhagymát is, hiszen ezeket a kinti talajba kell elvetnünk, hogy idővel onnan fejlődjenek majd ki.

Ám néhány növények magjai melegigényesek, és igen hosszú a tenyészidejük, éppen emiatt nem szabad őket rögtön a kinti ágyásba elültetni. Ezeket először kisebb méretű cserepekbe, ládába, vagy műanyag poharakba bent kell nevelgetni, majd ahogy melegedik tavasszal az idő, kikerülhetnek a veteményesbe. Palántáról ültetjük a paradicsomot, a paprikát, a dinnyét, a karfiolt, a karalábét és a padlizsánt is.

Támogató: Gepkozvetito.hu

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)