Kerékpározás nyári hőségben? Miért ne?

Sokan szeretnek kerékpározni, és ahogy kijön a tavasz, veszik elő a bringákat, hogy tekerjenek egy nagyot. Aztán pár hét múlva azt vesszük észre, hogy egyre melegebb van, kitört a kánikula. Természetesen senki sem hibáztatható, aki nem szeretne kánikulában kerékpározni.

Amikor kilépünk az utcára, arcon üt a hőség és már bánjuk, hogy elindultunk, és szeretnénk már egy légkondicionált helyiségben hűsölni. Ilyenkor a bringázás csak a kora reggeli vagy a késő esti órákban megoldható, lehetőleg akkor is valami árnyas helyen.

Természetesen, ha nem is sokan, de vannak akik kitartanak a kerékpározás mellett 30 fok feletti hőmérsékleten is. Hosszabb túrákat azonban nem ajánlatos a hőségben napközben tenni, ilyenkor inkább a kora hajnali és a késő délutáni vagy esti kerekezés lehet a megoldás.

Sportolni nyáron is kell, a kerékpározás bármilyen testalkatú embernek megfelelő sport, sőt bizonyos esetekben a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek is ajánlják, hogy kerékpározzanak sokat.

A hagyományos kerékpár szinte minden családban megtalálható, nem annyira személyhez kötött, mint más sporteszközök, így a családból többen is használhatják ugyanazt a bringát. Amúgy pedig közlekedési eszköznek is kiváló, ha hosszabb útra kell menni, de azt nem gépjárművel kívánjuk megtenni.

Milyen kerékpárral tekerjünk a hőségben?

Elektromos kerékpárral! Sokkal jobb érzés a melegben egy ebike-on tekerni, mint egy hagyományos kerékpáron. Egy pedelec bringával kisebb erőkifejtéssel is jelentősen nő a teljesítményünk. A hagyományos kerékpárhoz képest négyszer akkora a teljesítményünk, tehát csak negyedannyi munkát végzünk, mint egyébként.

Üzemanyag tekintetében pedig jóval kevesebbe kerül az akkumulátor feltöltése, mint a benzin. Benzines kerékpárok alkatrészek forgalmazása számtalan helyen történik, így ennek kapcsán nem okozhat problémát kiegészítőket keresni.

Miért jobb a nagyobb sebesség a hőségben?

A másik tényező a magasabb sebességnél nagyobb a menetszél is, ami kellemesen hűsít. Akik próbálták már az elektromos kerékpárt, már tudják, hogy ebike-kal simán lehet tartani a 25 km/órás tempót.

Hagyományos kerékpárok esetében a maximum 20 km/h sebességgel tudnak közlekedni. Az ilyenkor vágyott enyhülést adó menetszél nagyobb sebességnél megnő. Ha egy pedelec 25 km/h-ig hűsítő akkor a 45 km/h már a fagyasztó változat. Ennél a sebességnél igazán már mindegy, hogy mennyire tombol a kánikula.

Azért persze mindegyik típussal elérünk egy-egy lámpához, útkereszteződéshez ahol muszáj megállni, azonban a rásegítésnek köszönhetően az elindulás után újra egy pillanat alatt száguldhatunk és hűsölhetünk. De lehet ezt még fokozni egy légáteresztő ruházattal és egész nap csak bringázni akarunk a nagy melegben.

Összegezve

Kerékpározni a nyári hőségben is lehet, de ha lehetőségünk van rá, válasszunk elektromos kerékpárt, ami gyorsabban tud közlekedni, mint a hagyományos kerékpár és éppen ezért a menetszél hűsítőbben hat ránk, mint a hagyományos kerékpár esetében.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)