Ízületi fájdalmak testszerte – átfogó megközelítés a kezeléshez

Több száz ízület van a testünkben, amelyek támogatják és segítik a könnyű mozgást. Így nem csoda, hogy az ízületi fájdalom időnként mindannyiunkat érint, különösen az életkor előrehaladtával. Ha ízületeinket sérülés vagy betegség éri, ez ízületi fájdalmat okozhat az egész testben, befolyásolhatja a normális mozgásképességét is.

Az izmok és ízületek különös figyelmet igényelnek. Biztosítják mozgékonyságunkat, és lehetővé teszik különféle tevékenységek végzését: gyaloglást, ugrást, emelést, hajlást. Fontos, hogy egészséges életmóddal gondoskodjunk róluk, biztosítsuk a szervezet számára szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és célzott lépéseket tegyünk, ha fájdalmak vagy egészségügyi problémák lépnek fel.

A MozgásKlinika Győrben azon dolgozik, hogy ilyen jellegű betegség esetén gyógyszermentes megoldást és kezelési módot kínáljon a hozzá forduló betegeknek.

Ízületi és izomfájdalom: tünetek és jelek

A csontokkal együtt az ízületek is részét képezik annak, amit osteoartikuláris rendszernek nevezünk. Ez az alapja egész testfelépítésünknek, sejtekből és szövetekből álló komplex rendszer, amely védelmet és mobilitást biztosít.

Az ízületek azok a struktúrák, amelyek a csontok közötti kapcsolatokat alkotják. Támogatást adnak nekünk, segítenek mozogni, hordozni vagy nagyon precíz mozdulatokat végezni. Bármilyen betegség vagy sérülés által okozott ízületi károsodás zavarhatja a mozgást és fájdalmat okozhat.

Az ízületi fájdalom az enyhe fájdalomtól a súlyos égő érzésig is terjedhet egy vagy több ízületben. Egyes esetekben az ízületi fájdalom más tünetekkel is társul, mint például duzzanat és merevség, vörös és meleg bőr, valamint a testben jelentkező tünetek, például fáradtság, fogyás vagy láz.

Másrészt az izomfájdalmak, az úgynevezett myalgia, rendkívül gyakoriak, szinte mindannyian tapasztaltunk valamikor. Mivel a test szinte minden részében található izomszövet, ez a fajta fájdalom gyakorlatilag bárhol érezhető.

Ízületi fájdalmak leggyakoribb okai

Stressz

Hatására az immunrendszer nem reagál megfelelően a szervezetben fellépő gyulladásokra, ami testi fájdalmat okozhat. Ezenkívül a mentális vagy fizikai stressz izomfeszültséghez vezethet, míg krónikus stressz esetén az izmok szinte állandó feszültségben vannak.

Traumák

Balesetek, esések, hirtelen mozdulatok, túlterheléses sérülések, helytelen testtartás, törések lehetnek az okai.

Fertőzések

A vírusfertőzések, bőrkiütések vagy láz fájdalmassá tehetik az ízületi mozgásokat, de az influenza is gyakran izomfájdalmat okoz.

Vitaminok és ásványi anyagok hiánya a szervezetben

Az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium, kálium és nátrium szükségesek a normál izom összehúzódáshoz és az erős csontozat fenntartásához.

Krónikus fáradtság

Fáradt állapot és 6 hónapnál hosszabb fizikai megerőltetésre való rossz tolerancia, amelyet nem okoz más állapot. Bármi legyen is a kiváltó oka, ha egy izom megsérül, a gyulladása erős fájdalmat, érzékenységet, duzzanatot, és még lázat is okozhat. A fájdalom mozgás közben és nyugalomban egyaránt érezhető, és az enyhétől a súlyosig változhat.

Szélsőséges esetekben olyan fájdalmas lehet, hogy korlátozza a mozgást és a különféle tevékenységeket. Hogy ezt elkerüljük, már a tünetek elején érdemes felkeresni egy szakembert, és a megfelelő gyógytornával és manuálterápiával megszüntetni a probléma forrását.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)