Így ronthatod el végleg a mobilodat, ha vízbe esett!

Mindenki tudja, hogy a víz az elektromos szerkezetek halála. A szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhat.

Mégis, az egyik leggyakoribb telefonos probléma a beázás, és a nyári szezonban sokakkal megtörténik ez a szerencsétlenség. A probléma orvosolásával kapcsolatban rengeteg homemade-módszer és káros tévhit kering az interneten.

Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, össze-vissza kezdenek az elektronok száguldozni a készülékben.

Ha szerencséd van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek, mert a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között.

Ebből következik, hogy a legfontosabb teendő, hogy beázás esetén mielőbb áramtalanítsd a telefont! (Vedd ki az akkumulátort, de legalábbis kapcsold ki a készüléket.)

Jó, ha tudod: víz és víz között óriási különbség van! A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványianyag van.

Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat. És azért valljuk meg, annak vajmi kevés az esélye, hogy desztillált vízbe pottyanjon a telefonod…

Rizsbe temetés és egyéb „futottak még” kategóriás módszerek

Ha sikerül is kiszárítani a mobilt a kétes, netes praktikákkal (rizsbe temetés, hajszárítózás, radiátoron pihentetés), a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd. Az ilyen zárlatok végzetes impulzust adhatnak a memóriának (teljes adatvesztés), megolvaszthatnak csatlakozókat, vagy akár az akkumulátor felfújódásához is vezethetnek.

Ilyenkor egyetlen esély marad: a szakszerű szétszerelés és teljeskörű tisztítás mielőtt bármi mást kezdenél a készülékkel (szervizelés, adatmentés).

Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából, ezeknek a többsége sajnos többet árt, mint használ, sőt néha egyenesen veszélyesek is!” – árulta el Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere. Öt dolgot ki is emelt a szakértő, ezeket különösen fontos elkerülni, ha fontos nekünk a telefonunk:

  • Bekapcsolás és töltőre helyezés: nem csak garancia a végső kegyelemdöfést megadó zárlatra, de nagyon balesetveszélyes is! Akár te is áramütést szenvedhetsz, de az aksi is komoly veszélyforrássá válik tőle.
  • Nyomogatás: ezzel sajnos csak még több vizet pumpálsz oda, ahova nem kéne.
  • Rázogatás, ütögetés: ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, de legalább jól szétterjed mindenütt benne.
  • Fújkálás: szintén vizet juttathatsz vele a telefon még ép részeibe.
  • Hajszárítózás: a forró levegővel ugyan elpárolog a víz, de jó eséllyel a házból nem tud majd távozni, sőt, gőzként még mélyebbre hatol majd.

„Az én telefonom vízálló, IP68-as besorolású!”

Nagyon dicséretes, de sajnos a gyakorlatban ez nem jelent garanciát arra, hogy képes kivédeni a beázást… Főleg, ha esetleg volt már a kijelző cserélve, vagy bármi más okból megbontva a gyári ragasztás.

Az elektromos készülékek csepp- és porállóságát meghatározó standardok speciális, laboratóriumi körülmények között vizsgált esetekre vannak meghatározva (pl. meg van adva, hogy milyen szögből, milyen erősségű és típusú vízsugár éri a telefont a teszten).

A vízállóságot jelölő szám esetében sok kritériumnak kell optimálisan fennállnia, hogy a készülék teljesítse a teszten elért eredményt. Egy kevésbé jól szigetelt telefon esetén bőven elég, ha töltőcsatlakozóval felfelé dugod a zsebedbe és elkapsz egy nyári záport…

Ezt teheted, ha már megtörtént a baj

Fontos, hogy a készüléket azonnal áramtalanítsd! Vedd le a tokot, majd távolítsd el a SIM – és memóriakártyát is. Itasd fel a vizet papírtörlő segítségével, majd mielőbb fordulj szakértőhöz! A szervizek sajnos nem mentenek adatot, gyakori, hogy a készüléket ugyan működőképesen, de gyári állapot visszaállítással, azaz lenullázva adják vissza.

Emiatt fontos, hogy a nélkülözhetetlen fájlokról mindig készíts biztonsági másolatot, vagy tárold őket felhőben. Ha ezt elmulasztottad, de már beütött a baj, szerviz előtt érdemes szakemberhez fordulni, aki segít menteni a menthetőt.

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Vecstock