Így lesz biztonságos az otthoni barkácsolás

Sokan élvezik az otthoni barkácsolást, hiszen így próbára tehetik magukat. Szerencsére az interneten rengeteg ötlet és pontos leírás van, így a kezdők is bátran próbálkoznak. A végeredmény – ha nem is tökéletes – mindenképpen elégedettséggel tölti el a készítőt, hiszen saját maga dolgozott meg érte.

Sajnos a biztonsági feltételekkel kevésbé vannak tisztában a lelkes barkácsolók. Annak érdekében, hogy ne a sürgősségin kössünk ki, érdemes néhány tippet betartani. Cikkünkből megtudhatod, hogy lehet biztonságos ez a hobbi.

Védőfelszerelés

A megelőzés a legjobb, amit tehetünk. Testünk különböző pontjait védenünk kell a negatív behatásoktól. Akkor is, ha azok nem rögtön okoznak tragédiát, de fokozatosan rombolják egészségünket. Lássuk a részleteket!

Látás

Nemcsak a fényhatások, de a por és a felpattanó szilánkok is komoly kárt tehetnek a szemben. Ez az oka, hogy a védőszemüveg alapfelszerelés a munkavégzés során. Fémmegmunkálás, hegesztés alkalmával teljes arcvédő maszkot használjunk!

Hallás

Használjunk fülvédőt vagy füldugót a hallás megőrzésért, ha zajos gépeket működtetünk otthon! Szerencsére már olyat is vásárolhatunk, amelyben beépített rádió van.

Tüdő

Olyan anyaggal dolgozol, amelynek szemcséi bekerülhetnek a levegőbe? Ez esetben porvédő maszkot kell vásárolnod! Vegyi anyagok esetén szűrős arcmaszk szükséges. A szerek csomagolásán található elővigyázatossági utasításokat szigorúan tartsuk be!

Test

A legtöbb munka során elengedhetetlen a kesztyű, amely nem túl laza, hanem illik a kezünkre. A következő szabályok irányadók:

  • Ha vegyszerrel dolgozunk, eldobhatót válasszunk!
  • Hegesztéshez vastagabbra lesz szükség.
  • Fémmegmunkáláshoz természetes anyagút válasszunk, hiszen a szintetikus akár égési sérülést is okozhat. Igaz ez a ruházatra is.

Biztonságot jelent a megfelelő cipő is. Legyen zárt, jól tapadjon, s szükség esetén legyen megerősített, így a leeső tárgyaktól óvja a lábat!

Szerszámok

Sokféle szerszám van kereskedelmi forgalomban. Éppúgy, ahogy a jobb minőségű opel csavar ára, a márkásabb gépek ára is magasabb. Természetesen érdemes befektetni a minőségi, drágább darabokba, hiszen azok nemcsak tovább működnek, de biztonságosabbak is. Gondosan, alaposan olvassuk el a tájékoztatót, amikor egy új eszközzel kezdünk dolgozni. Emellett elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, különösen az árammal működő eszközöknél.

Balesetek elkerülése

Tegyünk meg mindent a balesetek elkerülésének érdekében! Az alábbiakat kövessük:

  • A műhelyben legyen rend!
  • Ne akadályozzanak felesleges dolgok!
  • Stabil felületen dolgozzunk!
  • Ne figyeljünk másra barkácsolás közben!
  • Gyerekek elől zárjuk a szerszámokat és a műhelyt!
  • Ruházatunk ne lógjon, hiszen az könnyedén beakadhat a gépekbe, bajt okozva!
  • Ne spóroljunk az elsősegély felszerelésen – mindig legyen naprakészen a műhelyben!

Ha ezekhez tartjuk magunkat, nagy valószínűséggel kivédhetjük a kellemetlenségeket.

Összefoglalva

Az otthoni barkácsolás kikapcsolódás és alkotás egyben. Bár a baleseteket mindenki szeretné elkerülni, sokan nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal. A védőfelszerelés mellett lényeges a megfelelő szerszám kiválasztása, s még néhány további feltétel is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)