Így használd a légkondit takarékosan – 3 trükk, amivel sokat spórolhatsz

A klímaberendezések igen drágák tudnak lenni, nem beszélve arról, hogy a működésükhöz áramra van szükség, ami szintén nem túl olcsó. Ez azonban nem befolyásolja azt, hogy manapság egyre többen építtetnek be otthonra valamilyen berendezést, amely segít elviselni a nyári hőséget.

Hozzá kell tenni, hogy a légkondi használatának nem feltétlenül kell drágának lennie. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan tudod lejjebb venni a készülék fogyasztását.

A klímaberendezések használata

Az Aux klímák webáruházban beszerezhető berendezések nagy segítséget nyújthatnak a hirtelen berobbant kánikulában és hiába számítanak kényelmi készülékeknek, a használatuk egyre megosztóbb.

Amellett, hogy sokan környezetvédelmi szempontból támadják, emiatt egyáltalán nem hajlandóak telepíteni egyet otthonra, sokan úgy gondolják, hogy túl drága a fenntartása. Az aggodalom nem véletlen, hiszen az energiaválság közepén az emberek nagy része háromszor meggondolja, hogy elindítsa-e a berendezést vagy sem.

A legforróbb napokon azonban képtelenség máshogy elviselni a hőmérsékletet, hiszen sokszor nemcsak rólunk, hanem gyerekekről és beteg emberekről is szó van. Szerencsére a klímával lehet spórolni, csak pár dologra kell odafigyelni.

1. trükk: Ne kapcsolgassuk!

Ahogy a fűtés esetében sem érdemes folyamatosan kapcsolgatni azt, úgy ez a klíma kapcsán is elmondható. A mai modern készülékek automata funkcióval lettek ellátva, ezáltal a berendezés folyamatosan szinten tudja tartani a lakás belső hőmérsékletét.

Kizárólag akkor hűt, ha arra tényleg szükségünk van odabent, azonban a hőmérséklet szinten tartásánál jóval több energiára van szükség, ha a lakás már átmelegedett. Ha elutazunk, akkor persze mindenképpen kapcsoljuk ki, de a hosszú kánikulás időszakok esetében nem érdemes állítgatni.

2. trükk: Kerüljük a főzést!

Zárt térben igen sok hő keletkezik sütéssel és főzéssel, amit nem érdemes akkora hagyni, ha a klíma be van kapcsolva. A legjobb, ha reggel, esetleg este készítünk főtt ételt, valami könnyű fogást, amihez nem kell órákra bekapcsolni a sütőt és a gáz sem megy egy órán keresztül.

Ne ilyenkor készüljön a világ legfinomabb húslevese vagy süteménye. A több őre főzést és sütést igénylő fogásokat hagyjuk meg a hidegebb időszakokra.

3. trükk: Az éjszakai használat

A klíma jóval kevesebbet fogyaszt, ha rásegítünk. A hidegebb esték és hajnalok során nyugodtan szellőztessünk egy nagyot, ami akár több fokos hőmérséklet csökkenést is jelenthet, így a klíma is kevesebbet dolgozik. A legjobb, ha az ablak éjszakára nyitva marad, hiszen itthon azért nem annyira forróak az éjszakák, hogy a készüléknek mindenképpen mennie kellene.

Összegezve

Ez a pár tipp sokat segíthet abban, hogy a hónap végén ne legyen túl magas a villanyszámla.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)