Hogyan történik a műanyag nyílászáró elkészítése?

Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend a “Hogyan készült?” című műsor. Igazán érdekes tud lenni, ahogy egy, a hétköznapokban használatos tárgy az alapanyagokból idővel alakot ölt, és megszámolni mégis hány lépést kell teljesíteni ahhoz, mire a saját kezünkbe, vagy éppen otthonunkba kerül. Nincs ez másképp a műanyag nyílászárók esetében sem.

Út a gyárból egészen otthonunkig

A műanyag ablak nem hiába örvend akkora népszerűségnek, ezt az RS Ablak szolgáltatásai is jól mutatják. Kiváló szigetelőképességgel, magas fokú tartóssággal rendelkeznek, és a karbantartásuk is nagyon egyszerűen elvégezhető. A gyártáshoz az alapanyag acélkalodában érkezik, amiből a profilok extrúziós eljárással fognak elkészülni.

Ez egy speciális műanyag formázási technológia, de az sem jár messze, aki az extrudálásra gondol. A kész “rudakból” a tok és az ablakszárny elemeit 45 fokban méretre szabják, ehhez fűrésztárcsákat használnak, amelyekhez először megfelelően rögzítik az elemeket.

A hulladékok mennyiségét is minimalizálják, mivel a gyártók felé a környezettudatosság már alapvető elvárás. A műanyag ablakok alapanyaga, a PVC is maximálisan újrahasznosítható, így az elhulló PVC darabok is visszajutnak a gyártóhoz, hogy bekerüljenek újra a körforgásba.

Az egyes elemek elkészülése után összeillesztik őket. Hogy a folyamat egyszerű legyen, minden darab vonalkódot kap. A tokokba vízkifolyó nyílásokat vágnak, hogy az eső és a pára ne álljon meg benne. Kifúrják a kilincs helyét, és a folyamatok során a zárhelyeket is belemarják a szerkezetbe.

Az összeszerelésnél a fém a tokba kerül, az acélmerevítést a műanyaggal a gyártósoron az önmetsző-önfúró csavarok automatizáltan fogják majd össze. A profilokat hegesztik, a távtartók helyére hegesztőtükrök kerülnek, és 220-240 fokon fogják összeolvasztani.

Pár másodperc alatt kész is lesz a keret, ami még egy finom kefés saroktisztításon is át fog esni.

A belső és a külső kialakítása

A közhiedelemmel ellentétben a műanyag ablak többféle színben is elérhető. Teljesen az otthonunk stílusára szabhatjuk az esztétikáját, de a belső kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni. A legextrémebb igényekhez is igazodhatnak: törésbiztos megoldások, hang- és hőszigetelést javító eszközök.

A funkcionalitás kialakítása során mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, hogy mégis hány légkamra az ideális, hány rétegű üvegezésre van szükségünk a mindennapokban.

Minél több, annál jobb a szigetelés

Igaz ez a légkamrák és az üvegrétegek számára egyaránt. Utóbbiból két- vagy háromrétegű hőszigetelt üvegezés érhető el. Az üveg vastagsága általában 4 mm, a rétegek közötti távolság pedig 16 mm környékén alakul.

A hangszigetelésben is fontos szerepet játszanak: egy átlagos műanyag ablak akár 31-49 dB-t is ki tud szűrni. Ezzel még kényelmesebbek, komfortosabbak lesznek az otthon töltött órák. Pihentetőbb alvás érhető el, ráadásul a rezsiszámlán lévő összeg is csökkenni fog.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)