Hogyan spórolhatsz a rezsin?

Az Európában legmagasabbnak számító infláció és az energiaválság kettőse miatt Magyarország súlyos gazdasági kihívásokkal küzd. Ez sajnos mindenkire hatással van: a vállalkozásokra és a magánszemélyekre egyaránt.

A vállalkozásoknak két problémával is meg kell küzdeniük: a működési költségeik az egekbe szöktek, miközben a jövedelmezőségük egyre csökken.

Ezzel párhuzamosan a magánszemélyek és a családok is azzal szembesültek, hogy egyre inkább takarékoskodniuk kell, mivel a megélhetési költségeik jelentősen megugrottak, és a közüzemi számlák (rezsi) egyre nagyobb terhet jelentenek.

Ezekben a nehéz időkben bár nehéz, de mégis elengedhetetlen a spórolás. De vajon hogyan spórolhatunk a rezsin?

Spórolás a közüzemi számlákon

Áram

Eszközök kikapcsolása

Mindig, minden esetben kapcsoljuk ki az elektronikai eszközeinket: a tévét, a laptopot, a rádiót. Figyeljünk arra, hogy ezek a készülékek sokszor alvó üzemmódba kapcsolnak, ha nem használjuk őket — ez azonban több áramot fogyaszthat, mintha teljesen kikapcsolnánk őket.

Dugaljak kihúzása

Sokat spórolhatunk azzal is, ha kihúzzuk a konnektorból a dugaljakat, amikor nem használjuk őket (például nincs rádugva a telefon a töltőre).

Új gépek vásárlása

Természetesen a legtöbbet úgy spórolhatunk a rezsin, ha új gépeket vásárolunk, amelyek jobb energiahatékonysággal rendelkeznek — vagy kevesebb vizet használnak a mosás, mosogatás, illetve öblítés során. Az új eszközök beszerzése azonban bár kényelmes, de mégis rendkívül drága megoldás, így akkor érdemes csak rajta elgondolkodni, ha amúgy is le szeretnénk cserélni a háztartási gépeinket.

Vízhasználat

A meglévő berendezések felújítása

Sokkal egyszerűbb megoldást jelent, ha nem a berendezéseket cseréljük le — csupán a meglévőket kell kicsit modernizálnunk. Léteznek például alacsony vízhozamú szerelvények (például zuhanyfejek) amelyek jelentősen csökkenthetik a felhasznált vízmennyiséget. Egy másik okos trükk, ha a wc tartályba egy vízzel töltött műanyag palackot helyezünk, ezzel ugyanis lecsökkentjük az öblítésenként felhasznált víz mennyiségét.

Spórolási szokások kialakítása

Nem csak a gépeink, de mi magunk is sokat tudunk spórolni, például azzal, ha lekorlátozzuk a zuhanyzás idejét. Ha csak néhány perccel is sikerül lecsökkenteni, azzal havonta több száz köbméter vizet takaríthatunk meg. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy ne hagyjuk nyitva a csapot fogmosáskor vagy mosogatás közben.

Spórolás az öntözésen

Amennyiben családi házban lakunk, öntözzük hatékony a gyepet és a növényeket: a párolgás lecsökkentése érdekében locsoljunk kora reggel, és csak annyit, amennyire tényleg szükség van. Sokat segíthet, ha az esővizet is összegyűjtjük, hiszen a növényeknek ez is tökéletesen megfelel, sőt!.

Fűtés-hűtés

Az évszaknak megfelelő öltözködés

Sokan vannak, akik a lehető legkényelmesebben szeretnék érezni magukat otthon, például rövidujjúban és rövidnadrágban, vagy akár még lengébb öltözetben, még télen is.

Ahhoz azonban, hogy a fűtésszámla csökkenjen, célszerű más módon elérni a meleget, és nem csak fűtéssel. Inkább azzal, hogy úgy öltözködünk, amilyen a kinti hőmérséklet. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy télen pulcsiban és hosszú nadrágban vagyunk, míg nyáron a lehető leglengébben — például zokni nélkül — öltözködünk, hogy ezzel is megspóroljuk a felesleges fűtést vagy légkondicionáló használatot.

Előfordulhat azonban, hogy egész nap a fagyos hidegben dolgozunk, és estére fel szeretnénk melegedni. Erre is van egy jó megoldás.

Hőtárolós fűtés

A hőtároló fűtőtestek lényege, hogy úgy képesek meleget biztosítani, hogy éjszaka tárolják el a meleget — amikor jelentősen olcsóbb —, majd nappal bocsátják ki azt. A hőtárolós kályha optimális megoldást nyújthat akkor is, ha nem szeretnénk egyfolytában fűteni vele, csak egy rövid ideig szeretnénk felmelegedni, ugyanis két fajtája van:

  1. Statikus tároló fűtőberendezések
  2. Dinamikus tárolófűtések

Míg előbbi folyamatosan adja le a hőt a nap folyamán, utóbbi csak akkor, ha szükségünk van rá.

Szigetelés és nyílászárók

Persze az is sokat segíthet, ha nem engedjük kiszökni a meleget. Ehhez a nyílászárókat kell rendbe tenni, vagy kicserélni. A házat is érdemes leszigetelni, hiszen ez bár egy nagyobb kezdeti költséget jelent, de néhány év alatt jelentősen megtérül majd.

A rezsiköltségen történő spórolás tehát nem lehetetlen — léteznek olyan okos, de mégis költséghatékony megoldások, amelyekkel úgy spórolhatunk, hogy közben az életszínvonalunkat sem kell lejjebb adnunk.

Kép forrása: Freepik.com