Hogyan lehet kezelni a hajhullást?

A hajhullás sokak számára jelent pszichés megterhelést, és sajnos bármely életkorban előfordulhat. Cikkünkben utánajártunk a hajhullás típusainak, illetve a kivizsgálásának, kezelésének. Továbbá azt is eláruljuk, hogy mikor érdemes szakorvost felkeresni a problémával.

A hajhullás kezelését mindenképpen érdemes szakemberre bízni a “csodaszerekkel” való próbálkozás helyett. A Belvárosi Orvosi Centrum szakorvosai a diagnózis felállítását követően segítenek megtalálni a megfelelő kezelési módot.

Mikor kell szakorvoshoz fordulni?

Természetesen normál mennyiségű hajhullást mindenki tapasztal. Ez körülbelül 100-150 hajszálat jelent naponta. Amennyiben ennél több hullik ki, vagy kopasz foltok jelennek meg, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Ilyen esetben nem érdemes drága “csodaszerekkel” próbálkozni, hiszen ezek sokszor teljesen hatástalanok. A bőrgyógyász a konzultációt követően felállítja a diagnózist, és meghatározza, hogy milyen kezelésre van szükség. Ezt követően pedig megkezdi a gyógyítást, amely egyénenként eltér.

Milyen típusai vannak a hajhullásnak?

A hajhullás többféleképpen csoportosítható. A lefolyása szerint lehet visszafordítható és nem visszafordítható. Előbbi esetben idővel nőhetnek újak a kihullottak helyén, az utóbbi esetben a hajhagymák elpusztulása miatt nem nőnek új hajszálak.

A mintázat alapján a hajhullás lehet lokális/körülírt, diffúz és androgén alopecia/hormonális hajvesztés. A lokális/körülírt esetében egy jól körülírt területen történik hajvesztés. A diffúz esetében a hajas fejbőr minden területéről hullik a haj, egyenletes eloszlásban.

Az androgén alopecia/hormonális hajvesztés esetében pedig jellegzetes mintázatot mutat a hajhullás. Például ide sorolható, amikor a férfiaknál a forgó területén hullik ki a haj, vagy a halántéknál felkúszik a hajvonal.

A hajhullás kivizsgálása és kezelése

A probléma hátterében más-más tényezők állhatnak. Okozhatnak hajvesztést többek között bizonyos betegségek, gyógyszerek, illetve a vashiányos vérszegénység és a vitaminhiány. A kivizsgálás során első lépésként a haj- és a fejbőr vizsgálatára kerül sor. Továbbá a teljes test átvizsgálását is előírhatják, ugyanis bizonyos hajhullások együtt járhatnak bőr-, köröm- és nyálkahártyatünetekkel.

Továbbá fontos a kórelőzmény megismerése, illetve egyénre szabottan egyéb vizsgálatokat is kérhet a szakorvos, ha szükségesnek látja. A diagnózis felállítása után történik a megfelelő kezelés kiválasztása és elkezdése. Természetesen az orvos minden lehetséges mellékhatásról tájékoztatja a pácienst.

A kezelést végezhetik helyileg alkalmazható készítményekkel, illetve bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat. Az eredményesség minden esetben egyénfüggő. Ha nem lehet elérni a hajszálak visszanövését, akkor a cél a hajhullás folyamatának lassítása és megállítása.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)