Hogyan lehet biztonságos az internetes vásárlás?

Az internetet egyre többen használják kifejezetten vásárlásra vagy más szolgáltatások igénybevételére. Ezekben az esetekben az online fizetés szinte megkerülhetetlen. Sajnos sok csalóval találkozhatunk az interneten, és sokak számára még mindig ismeretlen, hogy hogyan lehet hatékonyan védekezni ellenük.

A biztonságos internetes vásárlás néhány alapvető gyakorlata

Vannak olyan teendők, amelyeket ha betartunk az internetezés és online vásárlások során, akkor minimálisra vagy akár nullára csökkenthetjük az átverések esélyét. Természetesen az sem mindegy, hogy pontosan milyen szolgáltatást használunk az online fizetések lebonyolítására.

Ez a vállalkozások számára is egy elsődleges szempont. A legjobb, ha olyan szolgáltatást keresünk, mint a Bizpay által kínált Worldline megoldások, amelyekkel a megbízhatóság mellett a hatékonyság is garantálva lesz.

Az egyik első lépés, ha online vásárolunk, hogy biztonságos internetkapcsolatot használunk. Amikor csak tehetjük, váltsunk vezetékes (ethernet) kapcsolatra, jobb elkerülni a Wi-Fi kapcsolatokat, mivel előbbi nagyobb védelemmel és sebességgel rendelkezik. Ha mégis Wi-Fit kell használni, nincs más lehetőség, akkor mindenképpen győződjünk meg arról, hogy jelszóval védett az adott hálózat, valamint egy oldalnak se adjunk ki felhasználónevet és jelszót, amelyikben nem bízunk meg.

Biztonságos fizetési módszert kell használni, mindig hitelkártyával fizessünk vagy online fizetési rendszerben regisztrált fiókkal. Ezek a megoldások nagyobb adatvédelmet biztosítanak, minden egyes tranzakció pontosan visszakövethető. Ha olyan weboldalra tévedtünk, ami gyanús számunkra, megkérdőjelezhető a megbízhatósága, akkor semmiképpen se küldjük el a kreditkártya- és bankkártyaadatainkat.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit is csinálunk, kérjük ki egy tapasztalt ismerős vagy szakember segítségét. Vásárlás előtt pedig mindenképpen ellenőrizzük a vásárlói jogokat.

Az üzemeltetők is megtehetik a szükséges lépéseket

A webshopoknak is fontos, hogy az ügyfelek személyes és pénzügyi adatait minél jobban megvédjék. Ehhez ma az SSL titkosítás alkalmazása az egyik legjobb módszer. Ez egy biztonsági protokoll, ami az interneten keresztüli kommunikáció biztonságát adja. Minden adat titkosítva lesz, így a hackereknek esélyük sem lesz hozzáférni az érzékeny információkhoz.

Erős jelszó és kétfaktoros hitelesítés

Az már egy több évtizedes ajánlás, hogy minél erősebb jelszót használjunk az interneten. A legjobb, ha mindenhova másikkal regisztrálunk, hisz ha az egyik helyen fel is törik és kiderül a jelszó, azzal még nem tudnak a többi oldalon is bejelentkezni.

Ahol lehetőség van rá, mindenképpen kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést. Ezzel a módszerrel nem lesz elegendő az, ha a jelszavunkat is kiderítették, mivel egy további védelmi vonalat is át kellene törni a hackereknek.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)