A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezért érdemes olyan ételeket választani, amelyek egyszerre táplálók, finomak és egészségesek. Ilyen például a házi granola, ami egy zabpehelyből, magvakból, diófélékből és természetes édesítőkből álló sült müzli keverék.
A granola sütés közben ropogósra pirul, és karamellizált ízt kap, tejjel, joghurttal, vagy akár magában fogyasztva is nagyon laktató és energiadús reggeli. Remek választást jelent a nyugodtabb reggelekre, amikor van idő kiélvezni az ízeket, valamint a rohanós hétköznapokra is, ha szeretnénk gyorsan bekapni valamint.
A házi granola előnye, hogy te döntöd el, milyen ízesítést és feltéteket adsz hozzá, így biztos lehetsz benne, hogy nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat vagy hozzáadott cukrot. Lássuk, hogyan készítheted el házilag!
Granola készítése házilag
A házi granola készítéséhez csak néhány alapanyagra lesz szükséged: nagy szemű zabpehelyre, valamilyen folyékony édesítőre (pl. méz, juharszirup vagy agavészirup), olajra (pl. kókuszolaj vagy olívaolaj), olajos magvakra, aszalt gyümölcsökre és fűszerekre (pl. fahéj vagy vanília).
A magvakat és az aszalványokat kedvedre variálhatod, a továbbiakban egy gyümölcsös-mogyorós granola receptet osztunk meg veled.
Hozzávalók:
- 300 g zabpehely
- 100 g dió, apróra vágva
- 50 g mogyoró, apróra vágva
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál só
- 100 ml méz vagy juharszirup
- 80 ml olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 100 g aszalt áfonya
- 100 g aszalt cseresznye
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a diót, a mogyorót, a fahéjat, a szegfűszeget és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a mézet (vagy juharszirupot), az olajat és a vanília esszenciát. Ha a méz vagy a juharszirup túl sűrű, melegítsd meg kicsit, hogy könnyebb legyen összekeverni.
- Öntsd a mézes keveréket a zabpehelyhez, és keverd össze alaposan.
- Terítsd el egyenletesen a tepsiben, és süsd kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Időnként keverd át, hogy egyenletesen piruljon meg.
- Miután kivetted a sütőből, hagyd teljesen kihűlni, ezt követően add hozzá az aszalt áfonyát és cseresznyét.
- A házi készítésű granolát jól záródó üvegben vagy dobozban hosszabb ideig is tárolhatod.
Próbáld ki te is a granola készítést, és oszd meg velünk a tapasztalataidat! Bízunk benne, hogy tetszett ez a cikkünk, ha igen, oszd meg ismerőseiddel is!
Kép forrása: Pexels.com