Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a kis alapterületű lakásokból?

A kis alapterületű lakásokban nem könnyű megteremteni az egyensúlyt a kényelem, a funkcionalitás és a stílus között, ráadásul a helyhiány miatt sokszor kompromisszumokat kell kötnünk a bútorok, a tárolás és a dekoráció terén is.

Nem kell azonban elkeseredni, hiszen vannak olyan trükkök és ötletek, amelyekkel a legtöbbet hozhatjuk ki a kis tér adta lehetőségekből. Íme, néhány tipp, amelyekkel tágasabbá, világosabbá és hangulatosabbá tehetjük kis lakásunkat!

1. Használjuk ki a padlót!

A padló az egyik legnagyobb felület a lakásban, amelyet gyakran nem használunk ki eléggé. Szabadítsuk meg a felesleges dolgoktól, és tegyünk rá szőnyegeket, amelyek melegséget és színt visznek a szobába.

Egy jól megválasztott szőnyeg segítségével elhatárolhatjuk egymástól a különböző funkciós zónákat is, például a nappalit és a hálót. A szőnyegek mellett beszerezhetünk padlópárnákat és puffokat is, amelyek ülőhellyé alakíthatók át szükség esetén.

2. „Terjeszkedjünk” függőlegesen!

A függőleges terjeszkedés az egyik legjobb módja annak, hogy több helyet nyerjünk egy kis lakásban. Használjuk ki a falakat tárolásra, dekorációra vagy akár növények elhelyezésére is. A polcok, fali szekrények, akasztók vagy fali virágtartók segítségével rendszerezhetjük és elrejthetjük a holmijainkat, miközben díszítjük is a teret. A függőleges elemekkel optikailag is magasabbnak tűnik majd a plafon.

3. Ne hagyjuk figyelmen kívül a zugokat!

A kis lakásokban minden négyzetcentiméter számít, ezért ne hagyjuk kihasználatlanul a zugokat, sarkokat és réseket sem! Egy keskeny polc vagy fiók sok mindent elnyelhet, egy kis asztal pedig tökéletes lehet laptopozásra vagy a könyvek tárolására. Az ablak mellett hangulatos olvasósarkot is kialakíthatunk, ehhez nem kell más csak egy puha párna és egy dekoratív lámpa.

4. Válasszunk kis bútorokat!

Kisméretű lakások esetében a nagy, helyigényes bútordarabokat érdemes hanyagolni, mivel zsúfolt hatást keltenek és akadályozzák a mozgást a szobában. Érdemes olyan kisméretű bútorokat választani, amelyek nem foglalnak el sok helyet, praktikusak és több funkciót képesek ellátni.

Például egy kanapéágy, vagy egy dohányzóasztal ágyazható puffokkal, nemcsak ülő- és fekvőhelyet biztosítanak, de tárolóhelyet is rejtenek magukban. Egy összecsukható asztal vagy néhány szék pedig akkor tehet jó szolgálatot, ha vendégeket várunk.

5. Használjunk világos színeket!

A világos színek optikailag növelik a teret és visszatükrözik a fényt, ezért ideálisak a kis alapterületű lakásokba. A falakat fehérre vagy más világos színre is festhetjük, ha pedig szeretnénk egy kis kontrasztot csempészni a helyiségbe, akkor válasszunk egy-egy élénkebb színű bútort vagy kiegészítőt.

A világos színek mellett fontos a megfelelő világítás is, amely segít nagyobbnak láttatni a teret és fokozza az otthonosság érzését is. Az üvegfelületek, a tükrök szintén növelik a térérzetet.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adunk a kis alapterületű lakás berendezéséhez. Ha tetszett ez a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com