Hogyan határozható meg az arany tisztasága?

Az arany egy értékes és szép nemesfém, amelyet évezredek óta használnak ékszerek és dísztárgyak készítésére, fizetőeszközként, valamint befektetési célokra is. Népszerűségének számos oka van, élénksárga színével és ritkaságával az előkelőség szimbóluma, emellett rendkívül tartós, valamint a korrózióval és az oxidációval szemben is ellenálló, jól megmunkálható fém.

Nem minden arany rendelkezik azonban egyforma tulajdonságokkal, ezért fontos, hogy ismerjük a tisztaságát és ezt valamilyen egységes mérőszámmal jelöljük is. Cikkünk további részében megnézzük, hogyan határozható meg az arany tisztasága, valamint, hogy milyen tényezők befolyásolják az arany ékszerek tulajdonságait.

Miért fontos, hogy ismerjük az arany tisztaságának mértékét?

Az arany tisztaságának meghatározása fontos ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni az arany értékét és a minőségét. Az arany ékszerek esetében az arany tisztasága befolyásolja az ékszer színét, fényét, keménységét, kopásállóságát és allergén hatását is.

A magasabb tisztaságú arany ékszerek drágábbak, fényesebbek, lágyabbak és kevésbé okoznak bőrirritációt, ugyanakkor ismert néhány hátrányuk is, jellemzően könnyebben karcolódnak, deformálódnak vagy megtörnek.

Azért, hogy ezeket a hátrányos adottságokat ellensúlyozzák, az ékszerészek gyakran arany ötvözeteket használnak, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak más fémeket is, mint például rezet, ezüstöt, nikkelt vagy palládiumot.

Ezek a fémek nemcsak megerősítik az aranyat, hanem megváltoztatják a színét és a stílusát is. Így jönnek létre az olyan különböző árnyalatok, mint a sárgaarany, a fehérarany, a rózsaarany vagy a zöldarany.

Az arany tisztaságának mérőszámai

Az arany tisztaságának leggyakoribb mérőszáma a karát, amelyet „K” vagy „kt” betűvel jelölnek. A karát azt mutatja meg, hogy az arany hányad része valódi arany, és hányad része áll más fémekből vagy ötvözetekből.

A karát skálája 0-tól 24-ig terjed, ahol a 0 karát azt jelenti, hogy nem tartalmaz aranyat, a 24 karát pedig a 100%-os aranytartalmat fejezi ki. Minél magasabb a karát szám, annál magasabb az arany tisztasága és ezzel együtt az arany ékszer ára is.

Az arany tisztaságának értékelésére szolgál a finomság is, amelyet „fineness” vagy „millessimal fineness” néven is ismernek. A finomság azt mutatja meg, hogy egy kilogramm aranyban hány gramm valódi arany van.

A finomság skálája 0-tól 1000-ig terjed, ahol a 0 finomság azt jelzi, hogy nincs az ékszerben arany, míg az 1000 finomság a 100%-os aranytartalomra utal. A finomságot gyakran ezrelékekben vagy százalékban is jelzik.

Egyszerű módszerek az arany tisztaságának meghatározására

Az arany tisztaságának meghatározására több egyszerű módszer is létezik, amelyek közül néhányat otthon is kipróbálhatunk. Nézzük, melyek ezek!

Mágneses teszt

Az egyik legegyszerűbb módszer a mágneses teszt. Ha egy erős mágnes közelébe helyezünk egy arany tárgyat, és az nem mozog, vagy nem ragad rá a mágnesre, akkor valószínűleg valódi aranyról van szó. Ha viszont az arany tárgyat vonzza a mágnes vagy odaragad hozzá, akkor valószínűleg hamisítvány vagy alacsony tisztaságú ötvözet került a birtokunkba.

Úszóteszt

Egy másik egyszerű módszer az úszóteszt, amely az arany sűrűségén alapul. Ha egy pohár vízbe dobjuk az arany tárgyat, és az elsüllyed az aljára, akkor valószínűleg valódi aranyról van szó. Ha viszont az arany tárgy lebeg a víz felszínén, vagy csak részben süllyed el, akkor valószínűleg hamisítvánnyal vagy alacsony tisztaságú ötvözettel van dolgunk.

Karc teszt

A karc teszt szintén remek megoldás arra, hogy meghatározzuk az arany tisztaságát. Ha egy mázatlan kerámia vagy porcelán darabhoz dörzsöljük az arany tárgyat, akkor nyomot hagy rajta. Ha a nyom aranyszínű, akkor szinte biztos, hogy valódi aranyról van szó, ugyanakkor, ha nyom fekete vagy más színű, akkor szinte biztos, hogy a tárgy hamisítvány vagy alacsony tisztaságú ötvözet.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos információt megosztanunk veled az arany tisztaságának meghatározásával kapcsolatban, ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)