Hogyan használjuk fel a maradék ételeket?

Biztosan veled is előfordult már, hogy a hűtődben maradt egy adag főzelék, egy darab sült hús vagy egy kis rizs, amit nem tudtál hova tenni. Egy kis kreativitással és fantáziával, a kidobásra szánt maradékokból, új, ízletes fogásokat varázsolhatsz. Mutatjuk, hogyan!

Főzelékből rakottas

Kevesen tudják, de a maradék főzeléket rakottas formában is el lehet készíteni, így akkor sincs veszve semmi, ha a kelleténél kicsit nagyobb adagot főztél. Rétegezd a főzeléket egy tepsiben krumplival, sajttal és tojással, majd süsd meg a sütőben, így egy laktató és finom ételt kapsz.

Mi legyen a maradék sült húsból?

A sült húst felhasználhatod szendvicsként, salátaként vagy pástétomként is. Vágd fel apróra a húst, keverd össze majonézzel, mustárral és fűszerekkel, ezután kend meg vele a kenyeret vagy a pirítóst. Ha salátát szeretnél belőle készíteni, akkor adj hozzá zöldségeket és öntetet is.

Az ínycsiklandozó házi pástétomhoz, daráld le a húst egy robotgéppel vagy turmixgéppel, és ízesítsd ízlésed szerint.

Rizsmentő ötletek

A maradék rizsből rizskoch-t és rizses húst is készíthetsz. A rizskochhoz tojást, tejet, cukrot és mazsolát kell hozzáadni a rizshez, ezután már mehet is a sütőbe. A rizses húshoz felhasználhatod a korábban lefagyasztott, vagy megmaradt pörköltet is, keverd össze őket és már kész is a laktató ebéd!

Tésztasaláta

A tésztát is sokféleképpen felhasználhatod. A maradék tészta megmentésére, az egyik legjobb módszer, ha tésztasalátát készítesz belőle. Ehhez nem kell mást tenned, mint összekeverni a tésztát zöldségekkel, sajttal és egy pikáns öntettel. Az öntethez keverj össze tejfölt, mustárt, majonézt, sót és borsot, majd öntsd a tésztára!

Reggeli vagy desszert a száraz kenyérből

A megmaradt kenyérből bundás kenyeret vagy pirítóst is készíthetsz reggelire. A bundás kenyérhez forgasd tojásba a kenyérszeleteket és süsd meg egy serpenyőben olajon vagy vajon. Az ízletes, roppanós pirítóshoz, pirítsd meg a kenyeret egy kenyérpirítóban vagy a sütőben.

Ha valamilyen finom desszertre vágysz, válaszd a máglyarakást, ami, amellett, hogy nagyon finom, kiválóan alkalmas a maradék kenyér eltüntetésére is. A máglyarakáshoz rétegezd a kenyeret egy tepsiben almával, cukorral és fahéjjal, majd öntsd le tejjel és tojással.

Házi zsemlemorzsa és ízletes zsemlegombóc

A zsemlét sokféleképpen felhasználhatod, például készíthetsz belőle zsemlegombócot vagy zsemlemorzsát. A zsemlegombóchoz csak áztasd be a zsemlét tejbe vagy vízbe, majd nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet. Ezután keverd össze tojással és liszttel, és formázz belőle gombócokat. A gombócokat főzd meg lobogó vízben, majd tálald hússal vagy lekvárral.

A zsemlemorzsához pirítsd meg a zsemlét egy serpenyőben olajon vagy vajon, majd daráld le egy robotgéppel vagy reszeld le. Az így készült ízletes zsemlemorzsát használhatod panírozáshoz, sütéshez vagy desszertekhez is.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adunk a maradék ételek felhasználásához. Ha tetszett ez a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com