Hogyan diagnosztizálható a húgyhólyagdaganat, melyek a kezelési lehetőségei?

A húgyhólyagrák általában a belsejében lévő urotheliális nyálkahártya sejtekből alakul ki, mely többféle tünetben nyilvánulhat meg. Például vér jelenhet meg a vizeletben, ugyanakkor további tünet lehet a hátfájdalom, valamint a gyakori, fájdalmas vizelés.

Panaszok esetén érdemes mielőbb jelentkezni a Déli Klinika Urológiai Központba komplex kivizsgálásra.

Hogyan történik a húgyhólyagrák diagnosztizálása?

Fontos fényt deríteni arra, hogy a vizelet tartalmaz-e vért, illetve arra is, hogy fennáll-e fertőzés, gyulladás. Ugyanis ez utóbbi szintén okozhat hasonló panaszokat. A komplex kivizsgálás részeként sor kerülhet citológiai vizsgálatra, erre a vizeletbe került daganatsejtek kimutatása céljából van szükség. Viszont a korai fázisban gyakran még nem ad pozitív eredményt, azaz nem zárható ki teljes bizonyossággal a rákos megbetegedés.

Az alapos kivizsgálás elengedhetetlen lépése a húgyhólyagtükrözés, amellyel precízen feltérképezhető a húgyhólyag nyálkahártyája, ennek során fény derülhet húgyúti fertőzésre, húgykőre, húgycsőszűkületre is.

A diagnosztizálásban kulcsfontosságúak a képalkotó vizsgálatok, de természetesen szükség lehet mintavételre, illetve annak szövettani vizsgálatára is. Ez endoszkópos vagy laparoszkópos vizsgálat során történik egy speciális eszközzel, az így kinyert mintát pedig kórszövettani elemzésre küldik.

Egyes esetekben a mintavétellel a teljes tumor eltávolítható, ezt a beavatkozást nevezik a húgyhólyagtumor transzuretrális rezekciójának. Így egy időben történik a diagnosztika és a sebészeti eljárás.

Kezelési lehetőségek

A legoptimálisabb terápiás mód kiválasztása során több tényezőt is figyelembe kell venni, a tumor típusát, stádiumát, viselkedését, a páciens egyéni paramétereit, társbetegségeit.

A daganat stádiumai 0-tól IV-ig jelölhető, a kezdeti fázisban még csupán a hólyag belső rétegeiben található meg, nem érinti a hólyag izomzatát, ezt nevezik felszínes hólyagráknak. Azonban a legmagasabb stádiumban már a szervezet különböző területeire is átterjedhet, a nyirokcsomókra, más szervekre.

Több kezelési mód is számításba jöhet a betegség súlyossága alapján, kezdve a műtéti eljárástól egészen a lokális vagy akár szisztémás kemoterápiáig. Felmerülhet a sugár-, illetve az immunterápia lehetősége is, valamint a célzott beavatkozásoké is.

A daganat húgycsövön keresztüli eltávolítása

A TuTUR vagy TUR-B műtét, azaz transzuretrális húgyhólyag rezekció elvégeztethető a Déli Klinika Urológiai Központjában. Miért érdemes a specialistáihoz fordulni? Az általuk alkalmazott NBI keskenysávú képalkotás technológia segítségével a fehér fényben nem látható tumorok is eredményesen célozhatók, méghozzá színezékek és gyógyszerek nélkül.

Az NBI technológia kizárólag a kék és a zöld fényt használja, előbbivel kiemelhetők a felszínes kapillárisok, utóbbival pedig a mélyebb erek is. Panaszok esetén mielőbb jelentkezzen be Ön is egy átfogó kivizsgálásra!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)