Használt gépjármű eladás bejelentése: Ezek a teendők nem maradhatnak el

A gépjármű eladás bejelentése az egyik utolsó, ugyanakkor kiemelten fontos lépés, amelyet mind az eladóknak, mind a vevőknek meg kell tenniük az adásvétel után. E folyamat során jelzik a nyilvántartó szervek felé, hogy a jármű már nem a korábbi tulajdonos birtokában van.

Bár ez egy viszonylag gyors és egyszerű procedúra, mégis alapvető fontosságú, hogy mindenki tisztában legyen a vonatkozó határidőkkel és teendőkkel, hiszen az időben történő bejelentés mindkét fél érdekét szolgálja.

Az alábbi cikkünkben kifejtjük, hogy hogyan érdemes elvégezni a gépjármű eladásának bejelentését.

Hány nap áll rendelkezésemre a gépjármű eladás bejelentésére?

Az első és legfontosabb kérdés az, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az autó eladásának bejelentésére. Sokak számára kérdéses lehet, hogy mi a helyes határidő az eladás bejelentésére, különösen azért, mert gyakran hallani, hogy az eladóknak csak 8 nap áll rendelkezésükre.

Valójában mind az eladóknak, mind a vevőknek 15 nap áll rendelkezésükre a bejelentésre. Fontos megjegyezni, hogy ezek naptári napok, és nem munkanapok.

Azonban nem szabad halogatni ezt a lépést. Az eladók számára a legelőnyösebb, ha az adásvétel napján, de legkésőbb másnap bejelentik az adásvételt. Így elkerülhetők az esetleges szabálysértések, parkolási bírságok vagy gyorshajtások miatti kellemetlenségek.

Lehetséges-e a gépjármű eladás bejelentése ügyfélkapun keresztül?

Az ügyfélkapu segítségével az autó eladásának bejelentése már online is lehetséges. Az eladóknak csupán az adásvételi szerződés szkennelt változatát kell feltölteni, és az eljárás teljesen ingyenes. Az online megoldás mellett természetesen személyesen is bejelenthető az eladás bármelyik közlekedési igazgatási hatóságánál.

Mi történik a kötelező biztosítással az autó eladása után?

Az autó eladásával egyidejűleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás is felmondható. Ehhez csak az adásvételi szerződést kell bemutatni a biztosítónak, ezt akár online is megtehetjük.

Mi történik, ha bejelentettem az eladást, a vevő viszont nem?

Ha a vevő nem jelenti be az adásvételt 15 napon belül, akkor az hatósági intézkedéseket von maga után. Fontos, hogy az eladó minél hamarabb bejelentse a tulajdonosváltozást annak érdekében, hogy mind a hatóságok, mind ő maga jogilag védve legyen.

Minden esetben be kell jelentenem a jármű eladását?

Az autó eladásának bejelentése kötelező minden esetben, függetlenül attól, hogy milyen módon lett értékesítve a gépjármű. Legyen szó magán- vagy céges értékesítésről, az eladóknak és vevőknek törvényi kötelezettségük van arra, hogy a tulajdonosváltozást bejelentsék az illetékes hatóságoknál.

Az azonnali Hyundai használtautók készpénzes vásárlása egy remek lehetőség, hogy gyorsan és egyszerűen értékesítsük használt járművünket. Ez a lehetőség kényelmes alternatívát kínál azoknak, akiknek nincs idejük vagy lehetőségük hosszadalmas hirdetések feladására, vásárlók keresésére vagy alkudozásokra.

Azonban ne feledjük: készpénzes értékesítés esetén is be kell jelenteni a gépjármű eladást!

Összegezve

Az autó eladásának bejelentése tehát egy kiemelten fontos lépés az adásvételi folyamat során. Az időbeli és pontos bejelentés elkerüli a későbbi problémákat és kellemetlenségeket, így mind az eladók, mind a vevők érdekében áll, hogy ezt a kötelezettséget időben teljesítsék.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)