Ez a terápiás gyógytorna lényege: sokat segíthet!

A fizioterápia egy olyan terápiás eljárás, amely során fizikai módszerek alkalmazásával helyreállítják a test működését.

A terápiák közül kiemelkedő szerepet kap a gyógytorna, amelynek lényege, hogy az egyéni szükségletekhez, az éppen aktuális egészségi állapothoz alkalmazkodó, célzott gyógytorna tervet dolgoznak ki a szakemberek.

Nagyon sok előnyünk származhat abból, ha fájdalom esetén emellett a megoldás mellett döntünk.

A gyógytorna alapelvei

A terápiás gyógytorna alapja, hogy a beteg anatómia jellemzőit és az éppen aktuális egészségügyi állapotát is figyelembe véve dolgozzák ki a kezelési tervet, a személyre szabott gyógytornát.  Személyre szabott, hiszen a gyógytornász figyelembe veszi az egyéni egészségi állapotunkat, a korábbi sérüléseket, műtéteket és a terápiás célokat így határozza meg.

A torna nem csak az izmok megerősítését szolgálja, hanem azokat a mozgásokat is figyelembe veszi, ami a mindennapi tevékenységeink elvégzése során szükséges. A funkcionális mozgás, koordináció és az egyensúly is előtérbe kerül. A gyakorlatok során a terhelést fokozatosan növelik, ahogy a páciens is fejlődik és erősödik. A cél, hogy a gyógyulás megfelelő ütemben haladjon és esélyünk se legyen a visszaesésre.

A gyakorlatokat nem csak bemutatják, hanem segítenek is megérteni, hogy mely mozdulatokat miért kell megtennünk, mi az, amiben segíteni fog. A helyes testtartás elsajátítása alapvető feladatunk lesz, ha szeretnénk jó eredményeket elérni. Ezért sem szabad alábecsülni a fizioterápia és a gyógytorna jelentőségét.

Milyen esetekben javasolt a gyógytorna alkalmazása?

  • Műtétek után amikor rehabilitációra van szükségünk, hiszen ez a műtéti beavatkozások fontos részét képezi. A kezelések során erősítik az izmokat, növelik az ízületek mozgásterjedelmét és ez fel fogja gyorsítani a gyógyulási folyamatot.
  • Támogatja a traumák utáni felépülést, segít visszaállítani a mozgást és csökkenti a fájdalmat.
  • Krónikus betegségek esetén, mint például a gerincproblémák vagy az arthritis a gyógytorna segíthet a tünetek enyhítésében és javíthatja életminőségünket.
  • A terápiás gyógytorna tökéletes megoldást kínál a megelőzésre is, hogy az izomzat és az ízületek erősek legyenek és testünk egészének megadjuk a kellő stabilitást.

Együttműködés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nekünk betegeknek együtt kell működnünk a gyógytornásszal, ha eredményeket szeretnénk elérni. A terapeuta által javasolt gyakorlatokat rendszeres kell végezni, hiszen ez kulcsfontosságú lesz a gyors javulásunk szempontjából.

A megfelelő kommunikáció és az edukáció segíthet a nekünk pácienseknek megérteni azt, hogy miért szükséges a gyakorlatok elvégzése, milyen, a gyógyulási folyamatra gyakorolt hatása van.

Láthatjuk, hogy a gyógytorna életünk során sok esetben segíthet és hozzájárulhat a mozgékonyságunk helyreállításához. Az egyedi és személyre szabott terápiás terv segítségünkre lesz abban, hogy visszanyerjük életminőségünket és megelőzzük a további problémák kialakulását.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)