Eredményes védekezés a hangyainváziók ellen

Mindenki találkozhatott azzal a jelenséggel, hogy egyik napról a másikra hangyák tömegei lepik el otthonuk egyes zugait. Amellett, hogy ez rendkívül bosszantó tud lenni, bizonyos veszélyekkel is járhat, hiszen a hangyák különféle kórokozókat hordozhatnak.

Szerencsére létezik hatékony védekezés a hangyainváziók ellen. Ebben a cikkben egy rövid útmutatót nyújtunk az egyik legkedveltebb hangyairtó technikáról.

Miért válassza a gélezést?

Azért, mert az egyik legjobb eredményességgel járó módszerről van szó. A Csapdashop.hu-nál beszerezhető Biopren hangyairtó gél – hasonlóan a többi ilyen gélhez – egy speciális zselészerű anyagot tartalmaz, amely igencsak vonzó hatást gyakorol a hangyákra.

Nem azonnal pusztítja el a gélt elfogyasztó hangyát, hanem elég időt hagy neki, hogy visszatérjen a bolyba, és megfertőzze a többi társát. Az ilyen módon elterjedő bioaktív hatóanyag még a királynőt is elpusztíthatja, ez pedig a hangyák végleges eltűnéséhez vezethet. Egy hosszan tartó, biztos védelmet nyújtó szerről van tehát szó.

A hangyairtó gél alkalmazása

A gélt szinte bárhol elhelyezhetjük, ahol a hangyák megjelennek. A kamrában, a konyhaszekrényben, a vizes blokkokban, de akár a ház körül is. Diszkrét módszerről van szó, nem hagy se szagot, se foltot. Kényes felületeken éppúgy alkalmazhatjuk, mint zsúfolt helyiségekben.

Szárnyas hangyák rajzásakor azonban – amely jellemzően a tavaszi és a kora nyári időszakban következik be – fölösleges alkalmazni, mert a szárnyas hangyák feladata a szaporodás, nem a táplálás.

Hogyan kell használni a hangyairtó gélt?

Általában kétféle géllel találkozhatunk: a tubusos gélekkel és a gélt tartalmazó csalétekállomásokkal. Röviden tekintsük át mindkettő működését!

  • Tubusos hangyairtó gél: Mindig az adott termék használati útmutatóját kell figyelembe venni. Ugyanakkor általánosan alkalmazott elv, hogy 1 méterenként 2 db kb. 5 mm átmérőjű cseppet kell a tubusból kinyomni. Akkor kell ismételten alkalmazni, ha a csalétek teljesen elfogyott vagy beszennyeződött. Ezek a gélek többnyire két héttel a kihelyezés után fejtik ki hatásukat.

Fontos, hogy ahova gélcseppeket helyezett, ott ne legyen semmilyen más alternatív táplálékforrás a hangyák számára! Ne használjon a géllel párhuzamosan más rovarirtó szert!

  • Gélt tartalmazó csalétekdoboz: Ugyanaz vonatkozik rá, mint a tubusos gélre. Elsősorban a használati útmutató szerint járjon el! A hangyák vonulási útvonalára, a hangyabolyok és repedések közelébe érdemes helyezni a csapdákat. Jó kiindulópont lehet, ha 10m2-enként elhelyez legalább 1 csapdát. Amennyiben kültéren alkalmazza, úgy helyezze el, hogy ne érhesse se csapadék, se direkt napsütés!

Hetente többször is ellenőrizheti, de legalább egyszer érdemes megtekinteni a kihelyezett állomásokra. Ha kifogyott már belőlük a gél, és a hangyák még mindig aktívak, helyezzen ki újabb csapdákat! Ebben az esetben se használjon egyéb rovarirtó szert, mert így a csali nem tudja kifejteni rendesen a hatását.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)