Egészségbiztosítás – 3 ok, amiért mindenkinek érdemes megkötnie!

A hazánkban immáron hosszú ideje tapasztalható gazdasági és társadalmi változások miatt mind nagyobb létjogosultsága van a magán egészségbiztosítás alkalmazásának.

Tudniillik a társadalombiztosítási rendszer évről évre egyre komolyabb kihívásokkal néz szembe és ez nem csak a nyugellátás folyósítására, hanem az állami egészségügyi ellátás minőségére is hatással van. Folyamatosan csökken a szakemberek száma, így az orvosok és ápolók túlterheltek, a hosszú várólisták pedig nagyon komoly kellemetlenségekkel járhatnak.

A megoldást a magánorvosi szféra jelentheti, ám ennek igénybevétele igen költséges. Azonban egy magán egészségbiztosítás segítségével a kiadások tervezhetővé válnak, ami óriási segítséget jelenthet. A megfelelő konstrukció kiválasztása ugyanakkor nem egyszerű feladat, ugyanis számtalan tényező együttes vizsgálatát igényli. Amennyiben többet szeretnél erről megtudni, akkor kövesd EZT a linket!

Hogyan működik a magán egészségbiztosítás?

Amikor betegek vagyunk, akkor bármit megtennénk a mielőbbi gyógyulásért és kardinális jelentőséggel bír, milyen gyorsan kapunk hathatós segítséget. Bizonyára veled is megesett már, hogy órákat kell várnod egy-egy állami rendelésen, netán csak hetekkel későbbi időpontot kaptál egy diagnosztikai vizsgálatra.

Ilyenkor a kiszolgáltatottság is egy stresszforrás, nem véletlenül veszik igénybe a magánorvosi ellátást évről évre egyre többen. Ugyanakkor az itt tapasztható nyugat-európai színvonal és komfort komoly anyagi terhet jelenthet, főképp, ha gyakorta van valamilyen egészségügyi problémád.

Erre a dilemmára nyújt megnyugtató megoldást az egészségbiztosítás. Ez gyakorlatilag egy olyan kockázatviselési szolgáltatás, ami betegség esetén megtéríti a vizsgálatok, illetve kezelések költségeit. Létezik ugyan összegfinanszírozó változata is (ezt hívjuk betegbiztosításnak), ám ez jóval kevésbé népszerű.

Tudniillik az úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó modell jóval előnyösebb paraméterekkel rendelkezik. Itt nincs más dolgod, mint probléma esetén jelezni azt a biztosító felé, ők leszervezik az időpontot és a költségeket egyből az adott szolgáltatóval rendezik. Neked csak meg kell jelenni a megbeszélt vizsgálaton, ami ilyenkor hatalmas könnyebbség.

Milyen szempontok alapján válassz?

Az egyre növekvő igények okán ma már jó néhány különféle konstrukció elérhető a piacon, ezek közül pedig nem egyszerű felkutatni a számodra legoptimálisabb módozatot. Noha a legtöbb csomag nagyjából ugyanazokat a szolgáltatásokat finanszírozza, azért akadnak jelentős különbségek.

Az orvosi szakrendelések nagy része, a labor- és diagnosztikai vizsgálatok zöme szinte minden szolgáltatónál elérhető, ugyanakkor azt már neked kell meghatározni, melyek azok a kiegészítő elemek, amikre szükséged lehet. Ilyen például a második orvosi szakvélemény, vagy épp a külföldi gyógykezelés adott betegségek kapcsán.

Természetesen nagyon sokat nyom a latban az is, milyen költségekkel jár az egészségbiztosítás. Ezt nem csak az életkorod és az egészségügyi állapotod befolyásolja, hanem az is, milyen területen dolgozol, illetve rendelkezel-e káros szokásokkal.

Ugyancsak sokat nyom a latban, hogy egyéni, csoportos, vagy épp céges formát választasz-e, hiszen könnyen előfordulhat, hogy utóbbiakkal sokkal jobban jársz hosszú távon. Ahhoz azonban, hogy ezeket a tényezőket kellőképp átláthasd, komoly rutin szükségeltetik.

Ha pedig véletlenül nem a megfelelő módozat mellett teszed le a voksod, az problémákhoz vezethet. Ezért aztán a legoptimálisabb, ha az egészségbiztosítás megválasztása szakértő segítségével történik. Így biztosan az igényeidnek legmegfelelőbb konstrukció mellett határozhatsz végül.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)