Drámai változás a Google Hírekben

2024. április 25-én jelentős változások léptek életbe a weboldal tulajdonosok számára, mivel a Google megszüntette az új kiadványok felvételének lehetőségét a Google Hírek kiadói központjába (Google Publisher Center).

A hirtelen bevezetett drasztikus lépés az egész webet érinti, mivel az év végére már csak automatikusan kerülhetnek be oldalak a Google Hírek központba, ahogy azt a seovip.hu közleményében is olvashatjuk.

Mit hoz a jövő?

Korábban a weboldal tulajdonosok saját maguk adhatták hozzá oldalaikat (kiadványaikat) a központhoz manuálisan. Ezt a folyamatot a felhasználók követhették, és a Google Hírekben is megjelentek ezek a tartalmak.

A már korábban létrehozott kiadványokhoz továbbra is hozzáférhetnek a tulajdonosok, azonban ez csak az év végéig lehetséges, ezt követően a Google teljes mértékben automatizálja ezt a folyamatot.

Mi változik?

Az új rendszerben már nem lehet manuálisan létrehozni új kiadványokat, a Google ezt a folyamatot teljesen automatizálja. Ez azt jelenti, hogy az új kiadványok bekerülése automatikusan történik, és a korábban létrehozott kiadványok esetén sem garantálja a Google Hírekben való megjelenést. A techóriás saját algoritmusai döntenek majd az azonosításról, a bekerülésről és a rangsorolásról is.

Hogyan érinti ez a weboldal tulajdonosokat?

Az automatizált folyamat számos tényezőt vesz figyelembe, mint például a relevancia, szembetűnőség, hitelesség, frissesség, a hely és a nyelv, valamint a felhasználói szokások. Ezeket a keresőmotor komplex és bonyolult módon értékeli, ami új kihívásokat jelent a kiadók számára. Érdemes lesz még inkább odafigyelni a minőségre és a hozzáadott értékre.

A hazai linképítésre is rendkívüli hatással lesz

A magyar piacon számos linképítő cég és szabadúszó kínálja szolgáltatásait PR cikk elhelyezési formában, gyakran használva a Google Hírekbe való bekerülést annak biztosítására, hogy az elhelyezett linkek garantáltan indexelésre kerüljenek a Google keresőjében. Ennek a gyakorlatnak most vége!

„Azok a tartalmak és cikkek, amelyek nem szerepelnek a Google indexben (nem indexeli le a cég, így nem található meg a keresőben semmilyen formában a tartalom), az abban szereplő linkek értéke is pontosan NULLA. A linképítésnek akkor van értelme, ha a linket is leindexeli a Google, ez pedig akkor lehetséges, ha a tartalmat is leindexelte, amiben benne van.” – nyilatkozta Nagy Arnold, SEO szakértő, a seovip.hu tulajdonosa.

„Mivel korábban is problémát jelentett szakmai viszonylatban az indexelés, így újabb megoldásokat kell keresni a SEO-ban és a linképítésben egyaránt, ha azt szeretnénk, hogy annak értékelhető hatása is legyen.” – tette hozzá a szakember.

Az automatizálás következményei

Az automatizált rendszer következtében a weboldal tulajdonosoknak számos új kihívással kell szembenézniük. Az automatizáció a tartalmak azonosítását, bekerülését és rangsorolását is magában foglalja, ami azt jelenti, hogy az eddigi manuális kontroll megszűnik.

Az algoritmusok döntik el, hogy mely tartalmak jelennek meg a Google Hírekben, ezáltal növelve a versenyt a minőségi és releváns tartalmakért.

Az új rendszer előnyei és hátrányai

Az automatizált rendszer előnyei közé tartozik, hogy a tartalmak gyorsabban és hatékonyabban kerülnek feldolgozásra. Az algoritmusok által végzett azonosítás és rangsorolás segíthet a legrelevánsabb és legfrissebb tartalmak kiemelésében, ami javíthatja a felhasználói élményt.

Ugyanakkor a hátrányok között említhető, hogy a kiadók számára csökken a manuális kontroll lehetősége, és nagyobb hangsúly kerül az algoritmusok által meghatározott kritériumokra.

Az új kihívások kezelése

A weboldal tulajdonosoknak és SEO szakembereknek alkalmazkodniuk kell az új rendszerhez. Fontos, hogy megértsék az algoritmusok működését és a rangsorolási szempontokat.

A tartalmak minőségének javítása, a relevancia növelése és a felhasználói élmény optimalizálása kulcsfontosságú lesz a siker érdekében. A kiadóknak érdemes lesz továbbá figyelmet fordítani a tartalmak frissességére és hitelességére is.

A jövő lehetőségei

Az automatizált rendszer hosszú távon számos lehetőséget kínál a weboldal tulajdonosok és SEO szakemberek számára. Az új kihívások egyben új lehetőségeket is jelentenek, hiszen a minőségi tartalmak és a relevancia kiemelése hozzájárulhat a weboldalak sikeréhez.

A Google Hírek algoritmusai által meghatározott kritériumoknak való megfelelés segíthet a kiadóknak abban, hogy tartalmaik jobban teljesítsenek a keresőben. A Google által bevezetett változások jelentős hatással vannak a weboldal tulajdonosokra és a SEO szakemberekre. Az új, automatizált rendszer kihívásokat és lehetőségeket is rejt magában.

A siker érdekében fontos, hogy a kiadók megértsék az algoritmusok működését, és a tartalmak minőségére, relevanciájára és frissességére fókuszáljanak. Az új rendszerhez való alkalmazkodás hosszú távon hozzájárulhat a weboldalak sikeréhez és a felhasználói élmény javításához.

Kép forrása: Seovip.hu / ChatGPT / DALL-E