Az isiász kezelése terhesség alatt: mire kell figyelni?

Egy kismamának a terhesség ideje alatt rengeteget változik a teste. A magzat növekedésével a hátizmokra, a gerincre, a derékra, vagy a farizmokra jelentős többletsúly rakódik. Most azt mutatjuk meg, hogy mire kell figyelni a terhesség ideje alatt gyakran fellépő isiász esetén.

Az isiász

Az isiász ülőidegzsábát vagy ülőideg gyulladást jelent. A gyulladás éles fájdalmat okoz a derék, a fenék és az alsó végtagok tájékán. Ez a fájdalom különösen leüléskor, felálláskor vagy járáskor kellemetlen. A tünetegyüttes része a zsibbadás vagy a lábak érzékvesztése.

Mivel ülőidegünk a legnagyobb egyedülálló idegünk, amely a deréktól halad a combok hátsó részén keresztül a vádli irányába, nagy szakaszokat érinthet a kellemetlen fájdalom. Amikor isiász kínoz alig bírunk leülni, viszont, ha már leültünk, akkor azt kívánjuk, hogy bárcsak állnánk.

A járástól sokszor ódzkodunk és a deréktáji szakasztól egészen a lábujjainkig lehet diszkomfortérzetünk. Mivel az ülőideg egyes részei a lábujjakig nyúlnak, zsibbadás, érzékvesztés esetén gyanakodhatunk isiászra.

Az isiász okai

Az ülőideg zsábát kiváltó okok többfélék lehetnek. Egyrészt általában a gerinci szakaszt érintő különböző degeneratív elváltozások, mint például a gerincsérv, gerinckopás vagy gerinccsatorna szűkület miatt alakul ki az ülőideg gyulladása. Másrészt az ülőideg becsípődését követően is fájdalmat érez a páciens.

Vannak viszont okok, amelyek egy bizonyos életszakaszban váltják ki az isiászt. Ilyen például a tartáshiba, vagy a gyermekvárás, amikor extra súly terhelődik a gerinc- és medence szakaszra.

Az isiász a terhesség alatt

A terhesség alatt az anya teste óriási változáson megy keresztül. A magzat növekedésével a has megnő, a súlypont előrekerül, magával „húzva” a gerinc ágyéki szakaszát, ezért az itt található izmok elkezdenek ellentartani és megfeszülni. Ráadásul a baba súlya sokszor megterheli és elnyomja a deréktáji és keresztcsonti idegfonatot.

Ennek a nyomásnak köszönhetően és a megfeszülő testtartás miatt jelentkezik az isiász. A tünetek különösképpen fokozódhatnak a szülés előtti hetekben, mert ilyenkor hormonális hatásokra fellazulnak a medencét tartó szalagok, hogy majd utat engedjenek a babának.

Az isiász kezelése a terhesség alatt

Szerencsére ma már több olyan kíméletes kezelés létezik, amely nem árt sem a babának, sem az anyukának:

  • mozgás: a kíméletes gyógytorna során az izmok lazulnak, az elnyomott ideg pedig felszabadul. A jól végzett gyakorlatok elsajátításához érdemes szakemberhez fordulni. A célzott gyógytorna hosszú távon is hat, a fájdalom kiújulása elkerülhető. Ezért is tanácsolja ezt az isiász kezelésénél a gyógytornász.
  • masszázs: a masszázs izomstimuláló, pozitív hatása évszázadok óta ismert. A terhesség ideje alatt pedig kiváltképp felüdülést jelenthet egy kellemes masszázs.
  • borogatás: a borogatást óvatosan kell alkalmazni, elsősorban az alsó végtagok fájdalomcsillapítására javasoljuk. A deréktáji borogatás nem javasolt ilyenkor, nehogy más problémák, pl.: vesemedence-gyulladás katalizátora legyen a hideg borogatás.

A kezelés során fontos a prevenció, illetve az utókezelések. Azt javasoljuk, hogy aki gyermekvállalást tervez, az már a várandóság előtt kezdje el erősíteni a hátizmait a derekat körülölelő területet, illetve a baba megérkezése után is tervezzen olyan tornával, amely a funkciók helyreállítását tűzi ki célul.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)