Az elektromos autók helyzete a számok nyelvén

Az elmúlt években az utakat ellepték az elektromos autók. Szinte már mindenhol a zöld rendszámokat látjuk. Évről évre növekszik a számuk, egyre többet adnak el belőlük, a legnagyobb gyártók is már erre a területre koncentrálnak. De mégis mit kell tudni a jelenlegi helyzetről?

2023-ban is slágertermék az elektromos autó

Folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb modellek, a kiegészítők is ugyanilyen ütemben fejlődnek, elég csak megnézni az eautotoltokabel.hu elektromos autó töltőit például. Az elektromos autók körüli zsongás nem akar elülni, sőt, tovább fokozódott az elmúlt időszakban. Ezt jól mutatják a hazai adatok is. Persze még távol vagyunk attól, hogy szinte csak elektromos autók közlekedjenek a magyar utakon, de a tendencia mindenesetre erősen biztató.

Napjainkban több, mint 30.000 elektromos autó van hazánkban, ez a szám 2025-re eléri a 75 ezret, ami 2026-ban az előrejelzések szerint már 125.000 lesz. Természetesen a növekvő népszerűség másik oldalán ott van a rengeteg tévhit, ami a villanyautókkal kapcsolatos. Ilyen például az, hogy a bennük lévő akkumulátor tűzveszélyes. Szerencsére ezen a területen is rendelkezünk megnyugtató adatokkal.

2019-ben Magyarországon 551 autókkal kapcsolatos tűzesetet regisztráltak, amiből csupán egyetlen egy (!) volt elektromos autó. 2020-ban ez az arány 557-ből 2, ‘21-ben 603-ból 3, tavaly pedig 643-ból 8 esetben volt villanyautó az “áldozat”. A globális adatok is hasonló tendenciát mutatnak, ami azt jelenti, hogy a hagyományos dízeles, benzines motorok sokkal nagyobb eséllyel gyulladnak ki, mint az elektromos változatok.

Azokban az országokban, ahol nagyobb az elektromos autók aránya, ott is hasonló eredményeket tapasztalnak. A villanyautó gazdaságosabb és biztonságosabb, mint a benzines vagy dízeles változat.

Mit mutatnak az eladások Magyarországon?

Egyelőre a benzines, dízeles autók szerelmeseinek nem kell aggódni, rövid távon még nem veszi át a vezető szerepet az elektromos, de a tendencia és az állami, uniós törekvések egyértelműek. 2020-ban 3056 darab tisztán elektromos autót adtak el Magyarországon, míg összességében személyautót és kishaszongépjárművet 128.031 darabot. ‘21-re ez az adat 144.901 darab lett, amiből 4.311 volt zöldautó.

Mint látható, egyelőre még mindig meghatározó a benzines, dízeles járművek piaci helyzete.

Melyek a közkedvelt márkák?

Már hazánkban is az egyik elsődleges gyártó a Tesla. 2022-ben 597 darabot értékesítettek, a második helyre a Kia futott be, a dobogó legalsó fokára a BMW jött fel 496 darabbal. Utána következett Mercedes-Benz 455 darabos teljesítménnyel. Őt követte a Dacia, a VW, a Hyundai, a Skoda, a Nissan és a tizedik pedig a Volvo lett 176 darabbal. A kínálat is folyamatosan növekszik: 2020-ban még csak 19 márka 29 modellt kínált összesen, ez a szám 2022-re 32 márka és 74 típus lett.

Az elektromos autók népszerűsége megállíthatatlan, a kérdés csak az, hogy mikor veszi át a vezetést az élen?

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)