Az 7 legfinomabb magyaros étel, amik nélkül élni sem tudnánk

Magyarország konyhája az egész világon híres gazdag ízvilágáról. A hazánkba érkező külföldiek mindegyike szívesen felfedezni a magyar gasztronómia világát. Bizonyos fogások a kulturális örökségünk részét képezik, hiszen több évszázad alatt tökéletesítettük ételkülönlegességeinket.

Melyek a legismertebb magyaros ételek?

A továbbiakban ezeket mutatjuk be és eláruljuk, hogy mik a kedvenc hazai fogások.

1. Gulyás

Története a kilencedik századig nyúlik vissza, de csak az 1800-as években vált a magyar konyha szimbólumává. Eredetét nem ismeri mindenki, a szarvasmarhákat őrző gulyásokról kapta a nevét. A leghitelesebb verzió szerint a bográcsban készített az igazi.

Minden területén az országnak más- más a gulyás fajtája, de általánosságban a leves és a főzelék között helyezkedik el, tartalmaz marhahúst, borjú vagy sertéshúst, krumplit, répát, paprikát és fűszereket.

2. Pörkölt vagy paprikás

Bár a két étel nem ugyanaz, mégis annyira hasonlítanak az elkészítésben, hogy a paprikás egyfajta pörköltként is felfogható. A hasonlóságok megvannak ugyan, de két különböző ételről beszélünk, melyeket már 1780- ban is fogyasztottak.

Attól függően, hogy az ország melyik részén készítik, készülhet marhából, borjúból csirkéből, disznóból, májból, de alapvető hozzávalói a hagyma, a paprika, és az egyéb fűszerek. Egy igazi pörkölthöz a jellegzetesen magyar nokedli dukál.

3. Halászlé

A halászlét a gulyáshoz hasonlóan bográcsos ételként tartják számon. Többféle halból készül, ponty, harcsa, sügér, csuka, jó adag pirospaprikát tartalmaz, ez adja a piros színét. Országszerte számos változata ismeretes.

4. Lángos

Híres magyar, diétákat rombadöntő, olajban sült tészta. Származását tekintve a török megszállás alatt terjedt el Magyarországon, mások szerint a rómaiak is ettek már lángost. Leggyakrabban valamilyen feltéttel fogyasztják, ami lehet fokhagyma, tejföl, sajt, só.

5. Töltött káposzta

Egész Kelet-Közép-Európában elterjedt, a magyar verzió savanyú káposztából készül, amelyet darált disznóhússal összekevert rizzsel töltenek meg, paprikával, borssal, tejföllel ízesítik. Általában nagyobb ünnepeken, vagy nagyobb összejövetelekre  készítik, de az éttermek étlapján általában is megtalálható.

6. Túrós csusza

Hagyományos magyar étel, ami csuszából, túróból és szalonnából készül. Nagyon laktató étel, egyszerű elkészíteni. Édesebb változata a túrós tészta, ami a szalonna helyett cukrot tartalmaz, amit még tejföllel édesítenek.

7. Somlói galuska

A somlói galuskát 1950-ben álmodta meg Gollerits Károly, aki a Gundel étterem főpincére volt. Nyolc évvel később Szőcs Béla cukrászmester készítette el a Brüsszeli világkiállításra. Nem hiába érdemelte ki ezt az előkelő címet. Piskótából, csokoládékrémből, dióbélből, tejszínhabbal készül, kevés rummal.  A magyar konyha egyik legfontosabb része, számos verziója létezik.

Ezeket a magyaros ételeket éttermi konyhákban is szívesen készítik. A nagykonyhai gép webshop kínálata az Anvalor webáruházban megtekinthető.

Összegezve

A méltán híres magyar konyha legfinomabb ételeit minden külföldi szívesen megkóstolja, a kellemesen fűszeres, magyaros ételek nemcsak nekünk magyaroknak ízlenek, hanem a más nemzetiségűek is szívesen fogyasztják.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)