A pihentető alvás mindennek az alapja!

Vitathatatlan tény, hogy az eredményes és sikeres nap éjszaka kezdődik. No, nem azért, mert hajnalok hajnalán kell hozzá kelni, hanem azért, mert ekkor tudjuk magunkat kipihenni. Vagy nem. Mert bár nagyon egyértelműnek tűnik, hogy éjszaka alszunk, azaz kipihenjük magunkat, ez közel sem olyan egyszerű.

Ezer tényező van, ami megakadályozhatja az egészséges alvást. Ilyen többek között a stressz, az egészségi állapotunk, a lelki dolgaink, a jó és a rossz szokásaink, illetve nem mehetünk el szó nélkül az ágy és a matrac mellett sem. Mert hiába csinálunk mindent jól, ha rossz a matrac. De milyen is a jó matrac? Mai írásunkban ennek eredünk utána!

Ismerjük meg a matracokat!

Ahhoz, hogy a Prémium bútoráruház ágykeretei közül a megfelelőt válasszuk ki, sok előzetes tudásra lesz szükségünk.

Mert a tökéletes ágy kiválasztásáig bizony igencsak rögös út vezet. Holott a legtöbben feltehetően úgy vélik, elég tudni a matrac méretét és máris lehet keresgélni az ágykeretek között. Csakhogy ez nem így van.

Természetesen az ideális méret meghatározása is rendkívül fontos, de nem kevésbé lényeges az sem, hogy milyen matracot választunk hozzá. Hiszen a matrac lesz az, ami meghatározza majd az éjszakáink és az alvásunk minőségét.

Ahhoz azonban, hogy tudjuk, mit keresünk, tisztában kell lenni a lehetőségeinkkel.

Egy kis matrackisokos

Mutatjuk is, hogy mely fogalmakkal érdemes tisztában lenni, illetve vásárlás során mire kell figyelni.

  • Fontos, hogy tudd, összegöngyölítve a rugós és a kókuszmatracok nem szállíthatók. Mivel ez csupán egy szállítási mód, ezért a matrac minőségét ez nem határozza meg.
  • Ha rugós matracra vágysz, járj alaposan utána, hogy neked a zsákrugós (vagy más néven táskarugós) vagy inkább a bonellrugós változatok jönnek be. Az előbbi, lévén, hogy csupán az egymás melletti rugók vannak összeköttetésben, sokkal függetlenebb a mozgás tekintetében. Épp ennek köszönhető, hogy a test sokkal stabilabb és jobb alátámasztást kap, így az alvás is pihentető lesz. Az utóbbi esetén a rugók szélesebbek, így nagyobb lesz az áthullámzás.
  • Választhatunk hideghabos, szivacs- vagy memóriahabos matrac közül. A szivaccsal szemben a hideghabos verzió sokkal rugalmasabb, illetve jobban tartja az alakot is. Sőt, hatékonyabban is szellőzik, így tartósabb használatra is jobban alkalmas. A NASA nagy felfedezése volt a memóriahabos matrac, amely a legjobban követi a formát, így tökéletesen felveszi az emberi test alakját.

Amint láthatjuk, bőven van választási lehetőség, ám hogy nekünk melyik a legjobb, azt csak mi magunk dönthetjük el.

Ne feledkezzünk meg az ergonómiai zónákról sem!

Vagyis arról, hogy egy adott matracon belül hányféle keménység létezik, illetve hogy ezek a részek mennyire képesek jó támaszt nyújtani a rajta heverő testnek. Minél jobban felveszi a matrac a testünk görbületét, annál kényelmesebben fogunk tudni aludni rajta. Így aztán fokozottan érdemes körbejárni a kérdést, ha már ágyvásárlásra adtuk a fejünket!

Hirdetés (X)