A legújabb változások a napelemes elszámolás során

Még 2023. szeptemberében jelentek meg az első hírek arról, hogy változni fog az éppen aktuális elszámolási rendszer a napelemes felhasználók számára. Azt rebesgették, hogy a változás csak azokat érinti majd, akik 2023. szeptember 7. napját követően adták le igényüket a napelemes rendszer kiépítésére az áramszolgáltatónál.

Ám végül az újonnan létesített háztartási méretű kiserőművek mellett még azok is a bruttó elszámolási körbe kerültek, akik már legalább tíz évvel ezelőtt kezdtek el napelemekkel áramot termelni és visszatáplálni.

Érdemes szakértői segítséget kérni

A Wagner Solar Hungária folyamatosan arra törekszik, hogy a piacon fellelhető legújabb technológiájú, minőségi és megbízható termékeket kínálja ügyfelei számára. A napenergiával kapcsolatos ajánlatkérés náluk tényleg csak egy perc. Minden, a napenergia hasznosításával, illetve a napelemekkel kapcsolatos kérdésre személyre szabott választ küldenek.

Kétféle elszámolási rendszer létezik a háztartási méretű kiserőművek üzemeltetőivel való elszámoláshoz Magyarországon. Az éves szaldós elszámolás, ahol az áramszolgáltató évente megnézi, mennyit termelt a napelemes rendszer, valamint mennyi az éves fogyasztás az adott ponton.

E kettő egyenlegét kell rendezni az áramszolgáltatóval. A bruttó elszámolás ellenben azt jelenti a napelemes rendszereknél, hogy az áramszolgáltató más áron vásárolja vissza a hálózatba betáplált energiát annál, mint amennyiért az adott fogyasztói ponton azt megveszik.

Miért, mennyit?

A jelenlegi szabályozás többféle értelmezésre ad lehetőséget az elszámolási móddal kapcsolatos igénybejelentés esetében is. Tehát azzal kapcsolatban, hogy valaki visszatáplálni szeretne a rendszerbe bruttó elszámolással, vagy inkább a szaldós rendszernél marad, ami már csak korlátozott visszatáplálási lehetőségre ad módot.

Ezzel elég sok napelemes felhasználó számára okoztak sok álmatlan éjszakát. Hiszen egy rendszer megtérülésének kiszámítása mögött komoly munka áll. Még fel is borulhat a kalkuláció a jogi csűrés-csavarás miatt.

A jelenleg érvényes bruttó áramátvételi adatok is napvilágot láttak az új rendeletben. A legtöbbet az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. fizeti, 5,25 Ft-ot. A legkevesebbet pedig az OPUS TITÁSZ ad: 4,39 Ft-ot akkor, ha valaki betáplálja az elektromos áramot a rendszerbe.

Láss tisztán

A szaldó elszámolás jó a felhasználónak, mert így a szolgáltató hálózatán tárolhatja ingyen a megtermelt energiát. Ám a szolgáltatónak ez hosszú távon nem ad elég forrást a hálózat fejlesztéséhez. Az állam pedig, harmadik szereplőként, ÁFA bevételtől esik el a szaldó elszámolással. Az optimális új bruttó elszámolásnak minden szereplő számára pluszt kellene adnia.

A folyamatos változások időszakában lényeges, hogy megbízható szakértőkre támaszkodhassunk. A Wagner Solar Hungária profi csapatában soha nem fogsz csalódni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)