5 módszer, amivel megkönnyítheted a nyelvtanulást

Nyelvet sem egyformán tanulunk, mint ahogy mást sem, van, akinek játszi könnyedséggel megy, másoknak kemény munkába kerül mire képesek megszólalni egy idegen nyelven. A nyelviskolák általában ugyanazokat a klasszikus módszereket alkalmazzák, bár már léteznek bizonyítottan bevált nyelvtanulási segédletek.

Mi az, ami segít a nyelvtanulásban?

Pár dolgot megosztunk, ami talán jó segítség lehet a folyamat során.

1. Passzív beszéd hallgatás

Egy új nyelv tanulásakor nehézséget okozhat a sok idegen beszédhang, amelyeket meg sem tudunk különböztetni egymástól. Finn kutatás szerint a passzív zenehallgatás módszere a felnőttek esetében is működhet.

2. Erőltetés nélküli nyelvtan tanulás

A kutatások szerint hétéves kortól kezdve folyamatosan tompulnak a nyelvtanulási képességek, felnőttkorban sokkal gyengébbek az eredmények, mint gyerekként. Az oka, hogy a felnőtteknek fejlettebbek a kognitív képességeik, így elvesznek a nyelv részleteiben, analizálják a nyelv szerkezetét. Ahelyett, hogy ösztönösen tanulnák meg az adott nyelv használatát, az elhangzott beszéd megértésére koncentrálnak.

Kutatások során kiderült, hogy azok, akik ösztönösen sajátították el a nyelvet, más feladatokat végeztek, miközben szólt a beszéd, sokkal jobb eredményeik lettek, mint azoknak, akik a nyelvtani szabályokat és a nyelv szerkezetét igyekeztek tanulni. Ezért nem kell fölöslegesen a nyelvtant erőltetni, arra kell koncentrálni, ami jól megy, azokkal haladni tovább a tanulásban.

3. Megfelelő napszak megtalálása

Bár a legtöbb nyelviskolában késő délután vagy este tartják az órákat a kutatások szerint nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb időszak a tanulásra. Az agy ugyanis sokkal jobban működik délelőtt, legalábbis a tizenévesek és az idősebbek esetében.

4. Szünetre is szükség van

Szakemberek szerint egy adott anyag megtanulása után, jó egy kicsit pihentetni a témát, majd később visszatérni hozzá. A Georgetowni Egyetem munkatársai kipróbálták, hogy egy nyelv megtanulása után 3-6 héttel újra levizsgáltatva a tanulás alanyait a vizsgák semmivel sem lettek rosszabbak, mint az első vizsga.

Azt állítják, hogy ennek az oka az, hogy a megszerzett tudás a deklaratív emlékezetből a procedurális emlékezetbe vándorolt. A procedurális emlékezet a tudatos emlékek helyett, az elsajátított készségeket foglalja magába, mint például a biciklizés.

5. Segít az alkohol?

Az alkohol nem éppen a memória fejlesztésről híres, ám a kutatók mégis úgy gondolják, hogy segíthet nyelvet tanulni. Mégpedig az alkohol gátlásokat csökkentő hatása miatt, ugyanis sokan szoronganak, ha nyilvános helyen kell megszólalni így az ital oldja a feszültséget, könnyebben megy a beszéd a tanult idegen nyelven.

De ebben az esetben az alanyok csak kis mennyiségű alkoholt fogyasztottak, hiszen a kiadós italozás esetén a kognitív képességek inkább csökkennek.

Aki ki szeretné próbálni az otthoni angol nyelvtanulást online képzésen az jelentkezzen a BeHappy angol nyelviskola online angol nyelvtanfolyamára.

Összegezve

Aki szeretne nyelvet tanulni, az mindig keresi a nyelvtanulásnak az egyszerűbb és hatékonyabb módját. A kutatók szerint ez lehet passzív beszéd hallgatás, a nyelvtan erőltetés nélküli tanulása, a napszak megtalálása, néha szüneteltetni a tanulást is szükséges a modern nyelvtanulás elvei szerint.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)