2024 az autópályákon

Egy nem reprezentatív, online felmérés készítői arra voltak kíváncsiak, hogy miként hat majd az autózási szokásainkra az üzemanyag árának változása, az egynapos matrica bevezetése, és a fizetős útszakaszok számának viszonylag jelentős bővülése, melynek legfontosabb tétele az M0-s autópálya teljes hosszának fizetőssé válása.

Az M0-s autópálya

A kérdőívre beérkezett 3000 válaszból kitűnik, hogy akik eddig nem voltak kötelesek Pest vármegyei matricát vásárolni, azok ezután sem feltétlenül szeretnének.

Ennek köszönhetően az eddig ingyenes szakaszok fizetőssé válásának következtében a fővárosi külkerületek forgalmának jelentős növekedésére kell számítanunk, hiszen a megkérdezettek közel fele azt válaszolta, hogy alternatív útvonalak keresésén töri a fejét, hogy a díjfizetést elkerülje.

A kritika jogos, viszont a felháborodás mértéke nem, hiszen a kerülőutakon való bolyongás, illetve a dugóban üldögélés helyett az éves vármegyei jogosultság megváltása nem tűnik jelentős anyagi áldozatnak, főleg, hogy az össze-vissza keringésben még így is könnyedén keveredhet az ember véletlenségből fizetős szakaszra, egy büntetéssel pedig már rosszabbul járunk, mintha az elején jogosultságot váltottunk volna.

Ár és érték

Egy termék esetében mindig fontos szempont, hogy a vásárlók arányosnak gondolják-e az árat. Az idejüket munkára fordítják, a munkáért pénzt kapnak, a pénzt pedig a szükségleteik kielégítésére költik. Már ha azt gondolják, hogy megéri.

Az autópálya esetében a gyorsabb tempóval megspórolt időt, a kényelmet és a biztonságot váltjuk meg a matricával, viszont a válaszadók kétharmada azt gondolja a kutatás szerint, hogy nekik ez a csomag ennyit nem ér.

Főleg azok vélekednek így, akik az újonnan fizetőssé váló szakaszok miatt válnak díjfizetővé, de ez bizonyára annak is szól, hogy az újonnan felmerülő költségektől – talán érthető módon – ösztönösen idegenkedünk.

Gondolkozzunk észszerűen!

A kutatás eredményei elég borúsak, de van rá esély, hogy csak kezdeti berzenkedésről van itt szó, hiszen a rövidebb, kényelmesebb, biztonságosabb utazás sok esetben összességében még mindig olcsóbb.

Mivel az egynapos matrica bevezetésével a fizetett terminus még inkább optimalizálható, bátran kijelenthetjük, hosszabb utazások esetében 2024-ben is megéri majd fizetős úton közlekedni a megnövekedett árak ellenére is.

A statisztikák azt mutatják, hogy – a zúgolódás ellenére – sokan, sőt egyre többen gondolják így, hiszen idén is volt árnövekedés, a Pest vármegyei matrica vásárlóinak száma mégis negyedével nőtt az előző évhez képest, és a tendencia feltehetően 2024-ben is folytatódni fog.

Az viszont biztos, hogy a megnövekedett árak mellett utazásainkat még inkább megéri majd gondosan megtervezni, amiben az Autopalyamatrica.hu weboldal vármegyei autópálya-matrica keresője is nagy segítségünkre lehet jövőre is, ahogy már idén is a költségoptimalizálás szolgálatában állt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)