15 kúszónövény és futónövény, amely nem hiányozhat a kertből!

A kúszónövények és futónövények növekedésük során csavarodó szárukkal, kacsokkal vagy éppen léggyökereikkel kapaszkodnak, a futórózsák pedig egyszerűen csak támaszkodnak.

Ezt a tulajdonságukat kihasználva futtathatjuk fel őket támrendszerre, eltakarhatunk velük unalmas falfelületeket, virágzuhataggal és buja levélzettel boríthatjuk a kerítéseket, pergolákat, rácsokat.

A kúszó- és futónövények számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy mivel felfelé kúsznak növekedésük során, ezért nem foglalnak el sok helyet a kertben, így ideális választást jelentenek kisebb kertekbe is.

További előnyös adottságuk, hogy kiváló árnyékolók, védik a felületeket és segítenek hűvösebben tartani otthonunkat, ami nem egy utolsó szempont ezeken a forró nyarakon.

A kertészetek kínálatában rengeteg kúszónövényből és futónövényből válogathatunk, mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, akár levélzettel, akár virágokkal díszítő növényt szeretne vásárolni, mi most 15 növényt mutatunk be, de ez a lista természetesen közel sem teljes.

1. Repkény vadszőlő

repkény vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) évelő lombhullató kúszónövény, mely tapadókorongjaival erősen kapaszkodik a befuttatott felületre, házfalak, kerítések befuttatására egyaránt alkalmas.

Japán vadszőlő, háromkaréjú vadszőlő, repkényszőlő és tapadókorongos vadszőlő elnevezéssel is illetik ezt a mutatós növényt, mely látványos levélzetével díszít.

A háromkaréjos levelek zöld színűek, fényesek, ősszel élénkpiros és bíbor színben játszanak. Virágai annyira nem látványosak, az ősszel megjelenő hamvas-kék bogyótermései érdekesek.

2. Közönséges komló

komló

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges komló (Humulus lupulus) rizómáival erőteljesen terjedő, gyors növekedésű évelő növény, mely Kelet-Európából származik. Mutatós lombhullató kúszónövény, mely a sörgyártás egyik alapanyaga.

Levélzetét szív alakú vagy 3-5 karéjú, nagyméretű, fogazott szélű levelek alkotják. Pillangócsalogató virágai nyár végén, valamint az ősz első felében díszítenek. Különösen a nőivarú növények tobozhoz hasonló, zöld színű fürtvirágzata látványos.

3. Fehér-tarka levelű borostyán

fehér-tarka levelű borostyán

Kép forrása: Pixabay.com

A fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’) örökzöld, kúszó növény, mely talajtakaróként, valamint falakra, kerítésekre futtatva is rendkívül mutatós.

Levélzetét karéjos, zöld és fehér színben pompázó levelek alkotják. Levélzetén kívül a virágzást követően kifejlődő, fekete terméseivel is díszít. Ha szeretnénk felfuttatni, akkor egymástól kb. fél méterre ültessük a töveket. Akár 4-5 méteres magasságig is felfuttatható.

4. Szárnyas feketeszem

szárnyas feketeszem

Kép forrása: Pixabay.com

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) Kelet-Afrika területén őshonos évelő kúszónövény, melyet a világ számos országába betelepítettek. Kedvelt dísznövény, melyet hazánkban egynyári növényként forgalmaznak.

Kellőképpen erős támasztékra felfuttatva, vagy függesztett cserépbe ültetve is nevelhető. Levélzetét szív alakú levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a sárga, piros, narancssárga vagy fehér színű virágoknak.

A nyáron valamint az őszelején nyíló virágok különlegességét, a közepüket díszítő fekete pont adja, melyre a növény neve is utal.

5. Kerti hajnalka

hajnalka

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti hajnalka vagy bíboros hajnalka (Ipomoea purpurea), kúszó növekedésű növény, mely könnyedén felfuttatható, ha támasztékot biztosítunk számára.

Tölcsér alakú virágaival nyáron, valamint ősz elején díszít. A hajnalka napos, világos, szélvédett helyen érzi magát legjobban. Átlagos igényű növény mely meghálálja a mérsékelt öntözést.

6. Klemátisz (iszalag)

iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A klemátisz (Clematis) népszerű kúszónövény, mely megfelelően stabil támasztékra, akár 4 méteres magasságig is felfuttatható. A kúszó növekedésű cserje, nagyméretű bordó, fehér, rózsaszín vagy lila színű virágaival kertünk éke lehet.

Az iszalagot a kúszónövények királynőjének is szokás nevezni, ebbe a népes családba, rengeteg fajta tartozik. Virágai rendkívül változatosak, vásárolhatunk kis és nagyvirágú fajtákat, és a színárnyalatok száma is szinte végtelen.

Mutatós virágai nyár közepétől októberig pompáznak. Lombozatát, sötét, vagy világoszöld, összetett levelek alkotják. A klemátisz szőrös terméseket is hoz, melyek a lombvesztés után, a tél első felében díszítenek.

7. Húspiros lonc, kúszólonc

kúszólonc

Kép forrása: Pixabay.com

A húspiros lonc, kúszólonc (Lonicera x heckrottii) csavarodva kúszó, lombhullató kúszónövény, mely maximum 5 méteres magasságig kúszik fel. Alkalmas házfalak, kerítések, pergolák befuttatására, de bokorrá is nevelhetjük.

Levélzetét hosszúkás levelek alkotják, jellegzetességük, hogy a levél fonákja kékes árnyalatú. Narancstorkú, rózsaszín virágai füzérbe rendezett örvökben nyílnak. Az illatos virágok egész nyáron díszítik a növényt.

8. Amerikai trombitafolyondár

trombitafolyondár

Kép forrása: Pixabay.com

Az amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) az USA délkeleti területein őshonos kúszó növekedésű cserje, mely akár 10 méteres magasságot is elérhet. Gyors, intenzív növekedés, valamint a nyár második felében nyíló pompás virágáradat jellemzi.

Sárga, narancssárga vagy piros virágai, trombitára emlékeztetnek. A lombozatát alkotó fogazott levelei kifejezetten nagyméretűek. Adottságai miatt, lugasok, pergolák, falak befuttatására egyaránt alkalmas.

9. Lilaakác

lilaakác

Kép forrása: Pixabay.com

A lilaakác (Wisteria sinensis) Japán és Kína területén őshonos lombhullató cserje, melyet kúszó növekedés jellemez. Miközben akár 10 méteres magasságig is növekszik, gyönyörű dísze, az épületnek, kerítésnek, pergolának, amit éppen befut.

Nemcsak emiatt látványos növény, lila vagy fehér színben játszó, apró pillangós virágok alkotta, hatalmas virágfüzérei májusban nyílnak, és töltik be kellemes illattal a kertet.

A pompás virágok hátteréül, az üde, világoszöld, szárnyalt levelek alkotta lombozat szolgál. Növekedése először lassú, később azonban nincs megállás, érdemes kordában tartani!

10. Csillagjázmin

csillagjázmin

Kép forrása: Pixabay.com

A csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides) eredeti élőhelyén, Délkelet-Ázsiában akár 8-10 méteres magasságig is felkúszó örökzöld kúszónövény, hazánkban ennél jóval szerényebb méreteket ér el.

A teraszok és balkonok látványos növénye, de akár szobanövényként is tartható. Az erőteljes növekedésű cserje levélzetét ovális, sötétzöld színű, fényes felületű átellenesen álló levelek alkotják.

Finom illatú, fehér színű csillag alakú virágai jellemzően tavasz végén és a nyár első felében nyílnak. Fontos megemlíteni, hogy a növény szárában lévő tejnedv irritáló anyagokat tartalmaz.

11. Kúszó hortenzia

kúszó hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) Japán, Korea és Szibéria erdeiben honos, kúszó növekedésű lombhullató növény, mely lugas kialakítására, valamint falak, kerítések befuttatására is alkalmas. Biztosítsunk számára támasztékot, mivel léggyökerekkel kapaszkodik.

A telepítés utáni első években főként élénkzöld, fogazott szélű levelek alkotta dús levélzetével díszít. Bogernyőben nyíló, fehér, kellemes illatú virágai jellemzően a nyár első felében nyílnak.

12. Ötlevelű akébia

ötlevelű akébia

Kép forrása: Pixabay.com

Az ötlevelű akébia (Akebia quinata) fás szárú, félörökzöld évelő kúszónövény, mely Japán, Kína és Korea területén őshonos.

Az ötlevelű csokoládészőlő és ötlevelű folyondárkékhüvely néven is ismert viszonylag gyors növekedésű növény, alkalmas pergolák, térelválasztó rácsok befuttatására.

Levélzetét almazöld színű ötlevélkéjű levelek alkotják, melyek idővel dús lombozatot hoznak létre. Levelei a keményebb teleken lehullnak.

A növény igazi különlegességét bíbor-lila, barnáspiros, vagy krém-fehér színű, vékony szárakon csüngő illatos virágai adják, melyek tavasszal nyílnak.

13. Tatáriszalag

tatáriszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A tatáriszalag (Fallopia baldschuanica) erőteljesen növekvő lombhullató kúszónövény, mely támaszték nélkül talajtakaróként növekedik, támaszték mellett gyorsan felkúszik.

Néha a nagyon hasonló külsejű kínai iszalagot (Fallopia aubertii) is ezzel a névvel forgalmazzák. Levélzetét ovális, kissé hullámos közép zöld árnyalatú levelek alkotják. Kissé csüngő, fehér színű bugás virágai nyár közepétől, egészen a fagyokig nyílnak.

14. Tűzbab, törökbab

tűzbab

Kép forrása: Pixabay.com

A tűzbab vagy törökbab (Phaseolus coccineus) hazánkban egynyáriként nevelt, eredeti élőhelyén Guatemalában és Mexikóban erőteljes növekedésű évelő kúszónövény.

Megfelelő támaszték mellett, akár 5-6 méteres magasságig is felfuthat, alkalmas pergolák, kerítések befuttatására. Dús levélzetét, szív alakú üde zöld levelek alkotják.

Skarlátvörös vagy fehér méhcsalogató virágai nyáron és ősszel az első fagyokig pompáznak. Fontos megemlíteni, hogy a növény magja és hüvelye nyersen mérgező.

15. Kúszó encián

kúszó encián

Kép forrása: Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

A kúszó encián vagy közép-amerikai csucsor (Solanum wendlandii) Costa Rica szigetén őshonos erőteljes növekedésű félörökzöld évelő kúszónövény. Eredeti élőhelyén akár a 4 méteres magasságot is elérheti, hazánkban ennél jóval kisebb méretet ér el.

Levélzetét változatos formájú zöld színű, hullámos, fényes felületű levelek alkotják. Díszét bogernyőben nyíló, levendula színű virágai adják, melyek nagyon hosszan, egész nyáron, valamint még az ősz első felében is nyílnak.

Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, valamint hogy kapaszkodáshoz használt tüskéi sérülést okozhatnak. Járjunk el körültekintően ápolása során és vegyünk fel kesztyűt.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0